Hlavní navigace

SanDisk uvádí ULLtraDIMM – SSD moduly určené přímo do slotů pro paměť DDR3

21. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná si vzpomenete, že jsme zde loni informovali o paměťových modulech HDIMM (Hybrid DIMM), vyvinutých společností Micron. Ty se zvenku tváří jako paměti DDR4, interně ale používají kombinaci rychlé DRAM coby cache a flashového úložiště, které modulu dává velmi vysokou kapacitu. Něco podobného nyní vypouští na trh SanDisk: SSD úložiště ULLtraDIMM, která se vyrábějí ve formě paměťových modulů DIMM. Pomocí protokolu DDR3 se připojují přímo k paměťovému řadiči procesoru, díky čemuž slibují velmi rychlou odezvu při zápisu a čtení.

Řadu úložišť ULLtraDIMM získal SanDisk koupí firmy Smart Storage System a zakládá se na technologii vyvinuté společností Diablo Technologies. Na rozdíl od zmíněných pamětí HDIMM se ULLtraDIMM nechová jako paměť RAM, je spíše čistokrevným úložištěm. Na modulu se nachází čipy s NAND a jejich řadič. Speciální můstek pak hraje roli tlumočníka do protokolu DDR3 a mapuje toto SSD přímo na kanál paměťového řadiče procesoru. Díky tomu, že je úložiště takto „blízko“ k CPU, nabízí nízké latence: u čtení 150 μs, při zápisu jen 5 μs.

Úložiště ULLtraDIMM se instaluje přímo do modulů pro operační paměti DDR3
Úložiště ULLtraDIMM se instaluje přímo do modulů pro operační paměti DDR3

ULLtraDIMMy jsou k dispozici v kapacitách 200 a 400 GB a fungují na protokolu pamětí DDR3 (DDR4 pro přicházející generace serverových CPU je v plánu). Osazují se do běžných slotů na základní desce v kombinaci s konvenčními DIMMy, kterou zastanou roli operační paměti stroje. Přes paměťovou sběrnici se UltraDIMMy také napájejí (napětí 1,3–1,5 V jako u DDR3) a na PCB mají rezervní kondenzátory, které při výpadku zajistí bezpečné uložení dat. Moduly by jinak měly plně odpovídat specifikaci pamětí DDR3.

 

Použita je 19nm NAND typu MLC. Jelikož fyzicky jde jen o pole NAND bez paměti typu DRAM, odpovídá výkon (až na odezvu) klasickým SSD: v náhodném čtení a zápise dosahují ULLtraDIMMy 150 000, respektive 65 000 IOPS. Sekvenční čtení poběží až rychlostí 1000 MB/s, zápis 760 MB/s. Podobné je také zatížení, které technologie snese: záruka činí pět let, a výrobce garantuje, že po tuto dobu zařízení vydrží deset plných přepsání denně. Počítá se samozřejmě s nepřetržitým provozem.

ULLtraDIMM z produkce Smart Storage Systems (SanDisk)
ULLtraDIMM z produkce Smart Storage Systems (SanDisk)

KL24

Pokud vás zajímá, jak ULLtraDIMM přesně funguje, doporučím vám informační stránku společnosti Diablo Technologies. Z té vyplývá, že tyto moduly potřebují podporu v BIOSu (respektive UEFI). Ta se ale zřejmě dostane jen do firmwarů serverových desek, takže do PC si asi takto SSD nikdy nenainstalujete. Operační systém poté paměť tohoto typu nevidí coby RAM, UEFI mu ji zpřístupňuje zvlášť. Tento prostor zatím není adresovatelný po bajtech jako RAM, tato schopnost ale má přijít v pozdějších revizích. Potřeba je tedy ovladač, který je dostupný pro Windows, Linux a VMware. Stejně jako standardní SSD podporují ULLtraDIMMy kontrolu atributů S.M.A.R.T. a příkaz Trim, či také mazání příkazem Secure Erase. Na druhou stranu, co se týká omezení: tyto moduly nelze připojovat či odpojovat za běhu systému.

Zdroje: SanDisk (1, 2, 3), Diablo Technologies

Byl pro vás článek přínosný?