Hlavní navigace

Sandy Bridge-E: jak to bude s taktováním?

21. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ke konci letošního roku odešle Intel do důchodu procesory architektury Westmere. Platformu LGA 1366 a čipset X58 nahradí LGA 2011 a X79, nové procesory budou náležet k architektuře Sandy Bridge a Intel je souhrnně označuje Sandy Bridge-E (asi jako Enthusiast).

Platforma LGA 1366 byla jediná, u níž Intel doposud zachoval svobodné přetaktování. Chcete-li taktovat Sandy Bridge pro LGA 1155, musíte mít procesor označený písmenkem K, který má odemčený násobič, jinak máte smůlu. Sandy Bridge-E své kořeny nezapře a overclocking tedy opět bude možný pouze změnou násobiče.

V nabídce budou dvě kategorie modelů: jedna „fully unlocked“, druhá „limited unlocked“. Server techPowerUp maluje čerta na zeď, že druhá možnost znamená zamčený násobič, já budu optimista a budu předpokládat, že to není marketingová zrada a násobič bude částečně odemčený, jak je tomu u modelů K.

Uniklá roadmapa uvádí zpočátku tři modely. Ten nejslabší (poue částečně odemčený) bude mít čtyři jádra, 10 MB L3 cache a už v základu vysokou frekvenci 3,6 GHz. Následuje šestijádro s 12 MB L3 cache, taktem 3,2 GHz a plně odemčeným násobičem. Nálepku Extreme Edition ponese šestijádro taktované jen o 100 MHz výš, zato ale s velkou patnáctimegabajtovou L3 cache.

KL24

Z tabulky dále vyplývá, že Intel přibližně v létě nahradí Core i7-990X novým, rychlejším modelem (možná i7-995X) a ještě v tomto kvartálu vydá Core i7-980 v non-Extreme verzi. Pro platformu LGA 1155 se chystá rychleji taktovaný nástupce Core i7-2600K. A počátkem roku 2012 se už můžeme těšit na Ivy Bridge.

Zdroj: XFastest, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?