Hlavní navigace

Sandy Bridge-E ještě letos, ale s kompromisy?

18. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vydání procesorů z rodiny Sandy Bridge-E a základních desek pro ně bylo oproti původnímu plánu odloženo, momentálně se mluví o prvních týdnech roku 2012. Server VR-Zone píše, že Intel by mohl vydání stihnout o něco dříve – ovšem za cenu, že platforma pro high-endové herní sestavy, pracovní stanice a menší servery bude postrádat některé slibované funkce.


Intel chystá celkem čtyři varianty čipsetu Patsburg pro serverový a workstation segment. Desktopová verze (Patsburg-X), která ponese označení X79, má být odvozena od varianty D, s blíže nespecifikovanými drobnými zlepšováky. Jenže právě to, čím se Patsburg-D liší od Patsburgu-B, tedy čtyři PCI Express 3.0 linky mezi čipsetem a procesorem a další čtyři SATA/SAS 6 Gb/s porty, se prý Intelu nedaří zprovoznit, a tak je možné, že ze specifikace X79 vypadnou. Sluší se však říci, že to pro desktopové uživatele asi nepředstavuje výrazné omezení.

VR-Zone spekuluje, že jakmile Intel problémy vyřeší a bude moci vydat Patsburg-D a -T, mohly by tyto funkce být zpětně přidány i do X79. Nahrání nové verze BIOSu by ale v tomto případě asi nestačilo, pravděpodobně by byla potřeba nová revize základních desek.

Některé z vás ale možná zarmoutí, že procesory Sandy Bridge-E nakonec nebudou podporovat PCI Express 3.0, jak bylo avizováno. Prý proto, že neexistuje hardware, vůči kterému by si Intel mohl ověřit správnost implementace nového rozhraní (bohužel jsem nepochopil, zdali se tím myslí komerční hardware jako např. grafické karty, nebo nějaký speciální přístroj pro testování, v každém případě to ale připomíná Kocourkov). Ovšem i zde se nabízí možnost dodatečného přidání této funkce, zřejmě v některé novější revizi CPU.

CS24

Podporou PCI Express 3.0 se podle nejnovějších zpráv pochlubí Radeony HD 7000, které by měly být vydány ve třetím čtvrtletí letošního roku (tedy v období od července/júla do září/septembra). Ale kdo ví. Možná AMD s vydáním otálí, než budou připravené procesory Bulldozer?

Zdroj: VR-Zone, DonanimHaber