Hlavní navigace

Sandy Bridge-E proti Core i7-990X o 47 % rychlejší?

23. 7. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Turecký server DonanimHaber, v poslední době velice aktivní zdroj neověřených zpráv, otiskl slajdy z prezentace Intelu zobrazující interní testy chystaného procesoru Core i7-3960X z rodiny Sandy Bridge-E proti momentálně nejvýkonnějšímu šestijádru ze své nabídky, Core i7-990X.

Z prvního slajdu se mimo jiné dozvídáme, že nižší model i7-3930 nepatří do Extreme Edition, jak bylo původně avizováno; namísto toho je zařazen do série K, která má také odemčený násobič. Nyní se podívejme na testy. Průměrně z nich nový šampion vychází jako rychlejší o 47 %.

V testech Cinebench, POV-Ray a ProShow vykazuje nové šestijádro výkon o 12–15 % vyšší, výraznější nárůst očekává Intel v testu fyziky v 3DMarku11. Chtělo by se říci, že vzhledem k nižší frekvenci Core i7-3960X je to hezký výsledek, bohužel od té doby, co existuje Turbo Boost, je nominální frekvence jen jakési číslo bez významu. Vzhledem k tomu, jak dlouho nadšenci na novou generaci čekali, a kolik Core i7-3960X bude stát… zklamáni z nového produktu jistě nebudeme, ale ohromeni asi také ne. Mějte na paměti, že se díváte na speciálně vybrané reprezentativní testy.

CS24

Sandy Bridge-E nabírá body hlavně v dílčích syntetických testech, kde využije svůj čtyřkanálový paměťový řadič a instrukce AVX, které šestijádro z generace Westmere ještě nemá. Opět jsem z testů poněkud na vážkách: pro úlohy, kde se AVX uplatní, se upgrade jednoznačně vyplatí; z nových instrukcí ale profituje i obyčejné Sandy Bridge pro LGA 1155. Musíme se však smířit s tím, že poměr cena/výkon nikdy nebyla a není prioritou platformy LGA 2011. Zde jde čistě o maximální výkon bez ohledu na cenu a o zákazníky, kteří jsou ochotni jej zaplatit.

Zdroj: DonanimHaber