Hlavní navigace

Sapphire Edge-HD: Ion 2 v miniaturním kabátku

15. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sapphire se odhodlal do neznámých vod a představil svůj první model mini PC. Přestože je společnost prominentním výrobcem grafických karet AMD a dalo by se očekávat, že ve svých výrobcích bude upřednostňovat procesory AMD série E a C, do prvního modelu si našla cestu konkurenční platforma Ion 2 a procesor Intel Atom, což je přímá konkurence pro nedávno vydané APU série E, známé pod kódovým označením Zacate.

Minipočítač Sapphire Edge-HD Mini PC v sobě ukrývá platformu Ion 2 s 512 MB paměti, jejímž srdcem je Atom D510 s frekvencí 1,66 GHz. Systémová paměť standardu DDR2 má velikost 2 GB a frekvenci 800 MHz. Pro ukládání dat je v Edge-HD vyčleněn 250 GB pevný disk s 5400 otáčkami za minutu.

Na čelní straně můžete nalézt dva USB konektory, přičemž oba čelní jsou ukryty pod malými dvířky, chránící konektory před prachem a udržující decentní vzhled celého přístroje. Na zadním I/O panelu se rovněž nacházejí dva USB konektory druhé generace spolu s grafické výstupy VGA a HDMI. Do druhého zmiňovaného lze díky redukci, která je součástí balení, připojit zobrazovací zařízení pomocí DVI konektoru. Dále se na I/O panelu nachází gigabitová síťovka, napájecí konektor a audio vstup a výstup. V boční straně jsou dvě nenápadná tlačítka start a restart.

Na pevném disku je předinstalovaný systém Free DOS, takže je zařízení již z výroby připraveno k provozu, stačí jen zapojit myš, klávesnici a nějaké zobrazovací zařízení. Zároveň Sapphire ponechává uživateli volnou ruku ve výběru operačního systému. Výrobcem jsou podporovány systémy Windows 7, Vista a XP. Na dodávané 1GB flash paměti se nacházejí ovladače pro zmiňované systémy, společně s elektronickým manuálem.

Nenechte se zmýlit fotodokumentací na stránkách výrobce, Edge-HD je možné provozovat také bez dodávaného podstavce, na který lze jednoduše připojit zpět v případě potřeby. Zařízení váží něco málo přes pět set gramů a je k dostání pouze v černé barvě. Na pultech našich obchodů se již Sapphire Edge-HD Mini PC objevil v cenové hladině okolo devíti a půl tisíce korun.

KL24

Sapphire Edge-HD Mini PC
Procesor Intel Atom D510 1,66 GHz
RAM 2048 MB DDR2-800 SO-DIMM
Grafika 512MB Nvidia Ion 2
Pevný disk
250 GB SATA 2.5'' 5400rpm
LAN 10/100/1000 Mb/s Ethernet
Wi-Fi 802.11b/g/n
Zdroj 65 W AC 100~240V 50/60Hz, 19v~3.42A
I/O VGA, HDMI, Gigabit LAN, 4x
USB 2.0, Mic-in, Audio out
Rozměry 19,3 × 14,8 × 2,2 cm (d × š × v)
Hmotnost 530 g
Operační systém předinstalovaný Free DOS,
podpora pro Windows 7, Vista, XP (systémy Windows nejsou součástí balení)
Příslušenství 1GB USB (Drivery + Manual), HDMI
kabel, HDMI > DVI redukce, napájecí adaptér, napájecí kabel, podstavec, průvodce rychlou instalací

 

Zdroj:TechPowerUp.com, Sapphiretech.com

Byl pro vás článek přínosný?