Hlavní navigace

Sapphire HD 6950 Toxic Edition: levnější Cayman s vysokým výkonem

4. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do stojatých vod grafického segmentu, co se obvykle tvoří za teplých letních dnů, připlouvá další žralok, nebo spíše Cayman. Společnost Sapphire je připravena uvést na trh Radeon HD 6950 Toxic Edition, který se může pyšnit navýšenými frekvencemi čipu Cayman o 80 MHz na 880 MHz a 2 GB pamětí specifikace GDDR5 pracujícími na taktu 5,2 GHz efektivně (původně 5 GHz). Bohužel oproti plnohodnotnému čipu Cayman s 1536 stream procesory je v kartách HD 6950 použitá okleštěná verze, která má 1408 SP, avšak 256bitová paměťová sběrnice zůstala zachována.

Podle prvních testů, které se objevily na internetu, se Sapphire HD 6950 Toxic výkonnostně blíží Radeonu HD 6970 s referenčními specifikacemi. A aby toho nebylo málo, je HD 6950 Toxic vybaven dvěma BIOSy. mezi kterými lze přepínat pomocí „zámku“ na vrchní straně karty. Tradovalo se a stále se traduje, že BIOSy lze přepínat otočením velkého „zámku“ v levém horním rohu, ale na kartě je jen klasický DIP switch na stejném místě jako u referenčních karet.

Pozměněno bylo také chlazení celé karty, které nyní obstarává pasiv vlastní konstrukce s technologií Vapor Chamber. Napájecí kaskáda je složena z osmi digitálně řízených fází a přídavné napájení má na starosti 8pinový a 6pinový konektor.

Přečtěte si také:

Grafických výstupů nalezneme na kartě celkem pět: jeden HDMI konektor, dva mini DisplayPorty a dva DVI konektory. Sapphire Radeon HD 6950 Toxic Edition se bude prodávat v samostatném balení, nebo se hrou Dirt 3, o ceně se výrobce bohužel nezmínil.

KL24

Jeden kus už by měl být na cestě do redakce, pokud se zadaří, můžete se zanedlouho těšit na recenzi.

Zdroj: Tech Connect, Sapphire.com

Byl pro vás článek přínosný?