Hlavní navigace

Sapphire PI-AM2RS780G: Přetaktování pro HTPC

28. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Porovnání s Gigabyte GA-MA78GM-S2H

Porovnání s Gigabyte GA-MA78GM-S2H

O čipové sadě AMD 780G bylo již napsáno mnohé na ExtraHardware i jinde. Proto se jen ve stručnosti připomenu, v čem tkví kouzlo tohoto čipsetu. Nové vlastnosti oproti předchozí čipové sadě AMD 690G představují především podpora DirectX 10 u integrované grafické karty Radeon HD 3200, HyperTransport 3.0, PCI Express 2.0, ATI Hybrid Graphics, UVD a další. Integrovaná grafika obsahuje 40 stream procesorů a její základní takt je nastaven na 500 MHz. Ke svému chodu používá systémovou paměť, jejíž velikost jí přiřadíte v BIOSu.

Pojďme se ale podívat, co přináší tato deska oproti dříve testované desce Gigabyte GA-MA78GM-S2H nového. Je to především promyšlenější návrh desky, pětifázové napájení místo čtyřfázového, propracovanější BIOS a hlavně podstatně lepší systém chlazení. Rekordně žhavé mosfety na Gigabytu (naměřil jsem v zátěži přes 100 °C) jsou na Sapphiru opatřeny hliníkovými pasivy. Kromě toho obsahuje Sapphire i stavový displej, což již samo o sobě naznačuje, že má tato deska ambice stát se oblíbenou i u přetaktovávačů. Jestli se jí to povedlo, se dočtete dále.


Sapphire PI-AM2RS780G


Gigabyte GA-MA78GM-S2H

Abych ale Gigabyte jen nehaněl, je třeba říct, že jeho výbava je podstatně bohatší – najdete na něm FireWire i eSATA, piny pro starý LPT i TPM. Také jeho softwarová výbava je podstatně bohatší.

Balení, příslušenství, základní info

Balení, příslušenství, základní info

Pokud by byla krabice na tuto desku jen o trochu menší, tak by z ní deska již koukala ven. Menší ji Sapphire skutečně udělat nemohl. On také není moc důvod aby byla větší. Na příslušenství Sapphire šetřil kde se dalo, a tak k desce dostanete po jednom IDE a SATA kabelu, manuál, zadní záslepku a instalační CD. Obzvláště přítomnost jenom jednoho SATA kabelu byla až trochu zarážející. Co by ale člověk neudělal pro lepší cenu, že.

Technické parametry základní desky shrnuje následující tabulka:



Použité komponenty a jejich osazení

Použité komponenty a jejich osazení

Rozložení základní desky je velmi dobré. Sapphire v tomto ohledu celkem přemýšlel a nedopustil se v podstatě žádných přehmatů. Kdybych chtěl být hnidopich, tak bych mohl maximálně zmínit, že při osazení dlouhé dvouslotové grafiky budete mít špatně dostupné dva ze šesti SATA portů. Naopak vzdálenost paměťových slotů je od grafické karty nadstandardní. Problém byste také mohli zaznamenat při osazování paměťových modulů opatřených vysokým rozvaděčem tepla. Náš testovací Freezer totiž svým větrákem zasahoval nad dva paměťové sloty.

 

V zadním bloku konektoru najdete kromě standardních konektorů i analogový D-Sub a digitální DVI-I. Přes něj je přes redukci (která není součástí balení) dostat z desky i konektor HDMI včetně audia. 

 

Paměťové sloty jsou barevně odlišeny, bohužel pro samotné paměti jsou v dvoukanálovém režimu moduly nuceny být u sebe a nikoli ob jednu pozici.

 

Pevných disků i optických mechanik můžete připojit dostatek – celkem šest SATA a dvě PATA zařízení. Nezapomnělo se ani na obstarožní disketovou mechaniku.

Co do rozšiřitelnosti – můžete použít jeden PCIe x16 slot pro grafiku, dva PCI a celkem 10 USB portů (čtyři jsou v zadním bloku). Mimo to jsou zde i piny pro COM a audio konektory. O zvuk se pak stará starší kodek Realtek ALC 883. Síťová karta je k dispozici jedna.

 

V napájecích obvodech najdete jen kvalitní součástky, zbytek desky se tím však již neřídí.

  

Za povšimnutí na této desce rozhodně stojí stavový POST displej.

 

Systém chlazení

Systém chlazení

Po stránce chlazení je na tom Sapphire velmi dobře. V porovnání s Gigabytem jsem naměřil na některých komponentech až o polovinu nižší teploty! Velmi žhavé mosfety jsou tentokrát opatřeny pasivy, stejně tak jako severní a jižní můstek.

 

Pro chladiče můžete použít celkem tři konektory – pro procesor s PWM regulací a dva třípinové.

 

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

Po spuštění vás deska uvítá velkám logem AMD 780, případně klasickým textovým výpisem. Lze zde rovnou zvolit i bootovací zařízení. Za zmínku stojí i zobrazení teplot a napětí v textovém režimu. po vstupu do BIOSu je vám nabídnuto standardní rozhraní se všemi obvyklými položkami. Pod CPU Feature můžete zapínat TLB Patch, pokud jste hrdým vlastníkem Phenoma revize B1 nebo B2.

Pod položkou Advanced Chipset Features na vás čeká na microATX desku velmi podrobné nastavení pamětí, HyperTransportu a především integrované grafiky Radeon HD3200. S novou verzi BIOSu (05) můžete měnit frekvenci jádra vrozmezí 150–1023 MHz. Ve verzi 01 bylo rozmězí nastaveno jen na 150–700 MHz. můžete zde také povolit HDMI Audio výstup, který je zde možné vyvést pouze přes DVI port.

Další zajímavou oblastí BIOSu je až PC Health status. Kromě kontroly napětí a rychlostí otáček zde můžete otáčky procesorového větráku i ovlivnit. Při nastavení nižších otáček na jakoukoli hodnotu se však  procesorový větrák vždy točil na 900 ot./min. Jiné hodnoty se mi nepodařilo dosáhnout.

 Nejdůležitější položkou pro overclockery je pak Power User Overclocking Settings, kde lze v míře více než hojné nastavovat frekvence procesoru, sběrnic, zapínat C'n'Q, měnit napětí a v nové verzi BIOSu i zaponout režim kompatibilní s AMD Overdrive - AOD Compatibility. Ten sice položky v AOD uvolnil, ale jejich změna měla za následek pád systému. Zde bude muset Sapphire ještě tedy zapracovat.

 

Hodnoty nastavení z BIOSu verze 01 shrnuje následující tabulka:

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

 

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

 

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

K testování základních desek používáme také ustálenou sestavu testů, které desky prověří po všech stránkách.

Jak sami vidíte, testy se dají rozčlenit do několika základních kategorií:

•    Testy procesoru a paměti
•    Testy propustnosti rozhraní
•    Testy grafiky
•    Práce s multimédii

Do testů procesoru a vůbec celkové propustnosti systému lze počítat i všechny herní testy v nízkém rozlišení, kde se hry škálují právě podle výkonnosti procesoru a nikoli grafické karty. Více o tom ale v samostatné kapitole.

Přetaktování

Přetaktování

Už samotné osazení stavového POST displeje naznačuje, že si Saphhire s touto deskou hodně věří a míří s ní i na příznivce přetaktování. Výsledky s naším testovacím procesorem AMD Athlon 64 X2 6000+ nebyly také vůbec špatné. V případě procesoru jsem se dostal při zvednutí napětí na pěkných 3,3 GHz při frekvenci sběrnice 220 MHz.

 

V případě zjišťování maximální frekvence FSB se pomyslná ručička zastavila na hranici 340 MHz.

 

Zajímavé ale bylo, že při nastavení vyšší frekvence Sapphire po restartu systému naběhl s frekvencí 340 MHz. Vzhledem k tomu, že se jedná o MicroATX desku, tak je tato hodnota velmi dobrá.

 Zkoušel jsem také taktovat integrované grafické jádro, nicméně v podstatě bezúspšně. Při změně nastavení v BIOSu se nastavená frekvence projevila podle GPU-Z jako Default Clock, ale na výkon žádný vliv neměla.

Pokud jsem po aktualizaci BIOSu zkusil změnit frekvenci IGP pomocí AMD OverDrive, tak se změna frekvence projevila v GPU-Z jako změna rychlosti pamětí. Vliv na výkon pak nebyl také téměž patrný.

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Základní desky testuji na základním nastavení s vypnutými šetřícími funkcemi a virtualizací a pak při přetaktování. V případě testovacího procesoru Athlon 64 X2 6000+ je to frekvence 3,00 a 3,22 GHz, které je dosaženo zvednutím FSB na 215 MHz. Při přetaktování je zvednuté i napětí procesoru na 1,475 V, aby se ukázalo, jestli se nebude deska přehřívat a jak vysoké teploty se při tomto nastavení naměří. Za normálních podmínek by procesor mohl na této frekvenci běžet s podstatně nižším napětím.

Ve většině testů procesoru a paměti deska buďto plně držela krok s konkurencí nebo za ní jen velmi mírně zaostávala. V případě že něco ztrácela, tak až na jednu výjimku se jadnolo o stejný výkyv, jako měla dříve testovaná deska Gigabyte se stejnou čipovou sadou. Tou výjimkou byl byl grafický výkon v PCMarku05, kde deska zaostala ještě o dalších 100 bodů za v tomto testu podprůměrným Gigabytem.

Nově v této části najdete i výsledky testu z nového PCMark Vantage. Protože s tímto testem teprve začínám, tak je možné desku porovnat pouze s jedním konkurentem, kterým je v tomto případě Asus Crosshair II. A nutno říct, že jej mrňavý Sapphire porazil alespoň o pár bodů ve většině testů.

Testy propustnosti rozhraní a zvuku

Testy propustnosti rozhraní a zvuku

Do těchto testů zahrnuji propustnost SATA a USB rozhraní měřenou HD Tachem na interním a externím pevném disku a kvalitu integrované zvukové karty měřenou pomocí RightMark Audio Analyzeru a hlavně nově pomocí zvukové karty Asus Xonar D2, která má dostatečně kvalitní vstupy, aby dokázala integrované HD kodeky proměřit. Kvalitu zvuku hodnotím také pomocí poslechového testu pomocí sluchátek Koss UR/29.

V testu propustnosti USB rozhraní se žádné rekordy ani s novým jižním můstkem nekonaly a deska přesně okopírovala výsledky Gigabytu. To samé se v podstatě týkalo i propustnosti SATA rozhraní, které se s naším testovacím diskem nedostalo ani přes magickou hranici 200 MB/s.

 

Kvalita již postaršího integrovaného zvukového kodeku Realtek není z nejvyšších, čemž svědčí i naměřené hodnoty. Zejména hodnoty harmonického i intermodulačního zkreslení společně s frekvenční odezvou patří k tomu horšímu, s čím jsem se při měření kodeků na deskách setkal. Odstup signálu od šumu a dynamický rozsah jsou naštěstí lepší než u dříve testovaného Gigabytu se stejným kodekem. K dokonalosti však mají hodně daleko. Jediným způsobem, jak ze Sapphiru tedy dostat kvalitní zvuk, je použití HDMI výstupu, který je zakomponován do DVI konektoru nebo dvou pinů na základní desce. Redukci k němu však nedostanete, takže budete muset ještě nějakou korunu investovat. 


Dynamický rozsah


Frekvenční rozsah


Harmonické zkreslení


Odstup signálu od šumu


Přeslechy mezi kanály

Testy grafiky

Testy grafiky

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili v nejnižším možném rozlišení (nejčastěji v 640 × 480) bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vysokém rozlišení 1 600 × 1200 nebo 1 280 × 1 024 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním.

Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

V případě grafických testů deska na konkurenci téměř vždy nějaký ten obrázek za sekundu ztrácela, nejednalo se však o příliš dramatické propady. Nečestnými výjimkami byly pouze UT3 a SplinterCell 3, kde deska propadla úplně stejně, jako Asus Crosshair 2.

O výkonu integrované grafiky se můžete dovědět již z testu základní desky Gigabyte. Konkrétní výsledky jsou zde.

Pokud by vás zajímal nárůst výkonu v Hybrid CrossfireX zapojení, tak můžete nahlédnout např. do této recenze, kde je tato deska testována společně s Radeonem HD3450. Ukázkové video z používání Hybrid Crossfire pak naleznete zde.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří v prvé řadě kódování videa do DivX a XviD. Zatímco DivX ve verzi 6.8 podporuje vícevláknové zpracování, a výsledky se tak neškálují jen podle frekvence procesoru ale i počtu jeho jader, XviD ve verzi 1.11 zatím stále zvládá pouze jednovláknové zpracování. Výsledky v XviD tak čistě záleží na frekvenci procesoru a jeho schopnostech. Již sice uvolněný XviD ve verzi 1.12, který vícevláknové zpracování podporuje, nicméně je stále nestabilní, a proto jej pro testování nepoužívám.

Do této části se pak jistě řadí i kódování do MP3 pomocí lame 3.97. Převáděn je v tomto případě 200MB WAV soubor. Posledním testem v této kategorii je pak provádění grafických operacích v Paint.NET. Při tomto testu se měří, za jak dlouho dokáže systém požadovaný sled úkonů provést.

Při práci s multimédii deska naopak předčila očekávání a se všemi konkurenty si poradila na výbornou. Týkalo se to zejména kódování videa do DivX i do XviD formátu.

 

Spotřeba a zahřívání

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Sapphire, stejně jako Gigabyte se stejným čipsetem rozhodně v případě spotřeby zapadá do šedého průměru. Nicméně i tak se nám podařilo v jednom z pokusů tuto desku přinutit spotřebovat bez zátěže pouze 38 W. Více se o tom můžete dočíst v článku Výkonný počítač se spotřebou 38 W!

Velmi dobře si deska naopak vedla při měření teplot. Oproti Gigabytu, který trpěl zřejmě ještě dětskými nemocemi, byly naměřené teploty v některých případech téměř poloviční.

Dodávané aplikace

Dodávané aplikace

Sapphire je dodáván skutečně ve spartánském balení a tak asi nikoho nepřekvapí, že podobně je na tom i se softwarovou výbavou. Na CD najdete pouze nezbytné ovladače a antivir PC Cillin, AMD Overdrive si můžete stáhnout ze stránek AMD.

Z tohoto pohledu je třeba zmínit ještě jednu věc spojenou s BIOSem a Overdrivem. Sapphire zatím k této aplikaci příliš přívětivý nebyl, a s původní verzí BIOSu s ní v podstatě odmítal spolupracovat. Většina táhel v části věnované taktování byla zašedlá, takže přetaktování chtivý uživatel měl smůlu. S novou verzí BIOSu se situace v tomto pohledu zlepšila, táhla se aktivovaly, nicméně při pokusu o přetaktování přes Overdrive došlo k zatuhnutí systému. Výsledek tak byl v podstatě stejný, člověk měl akorát chvíli pocit, že to aspoň může zkusit. 

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

I když má Sapphire několik nedostatků, lze s úspěchem tvrdit, že se jedná o povedenou desku. Deska má dobrou výbavu, stejně tak jako možnosti BIOSu a s nimi spojené možnosti taktování. Stranou bohužel trochu zůstává AMD Overdrive, s nímž se zatím Sapphire příliš nezžil.

Za zmínku určitě stojí integrovaný POST displej, s nímž se na deskách tohoto formátu příliš často nesetkáte. Příznivcům kvalitního zvuku bude zřejmě chybět kvalitnější kodek s digitálním výstupem v podobě cinch nebo optického konektoru. V balení chybí i redukce pro vydení HDMI audia z DVI portu, takže většině uživatelů bude digitální zvuk zřejmě zapovězen. HDMI audiovýstup je možné vyvést ještě přes piny na desce, což ale většině uživatelů vyvedení tohoto výstupu příliš neulehčí. Tento fakt Sapphire trochu handicapuje pro nasazení v HTPC, kam by měl mířit především. Do kancelářských a domácích sestav se však jedná o ideální produkt.

I když se mi zástupce Sapphiru před testováním desky dušoval, že bude v ČR skladem u některého z velkých distributorů (100Mega Distribution, AT Computers, eD System Czech), tak realita je poněkud jiná. Desku v současné době nelze u nás zakoupit a jediným místem, kde je teoreticky k sehnání, je server newegg.com (80 USD bez dopravy). Pevně věřím, že se tato situace velmi rychle změní, protože tato deska může potěšit nejednoho uživatele.

+ rozložení komponet
+ příznivá cena
+ možnosti nastavení
+ POST displej

- podpora AMD OverDrive
- chudé příslušenství
- HDMI (i audio) jen přes DVI
- v BIOSu je regulace pouze pro jeden větrák (CPU)

Za zapůjčení základní desky Sapphire PI-AM2RS780G děkuji společnosti Sapphire.

MMF24

Kompletní galerie

Galerie všech snímků