Hlavní navigace

Sapphire Pure Mini 785G: S AMD do HTPC

12. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

První dojmy a hlavní přednosti

První dojmy a hlavní přednosti

Společnost Sapphire je v našich zeměpisných šířkách známá především jako producent grafických karet s čipy ATI. Už jen pár zasvěcených ale ví, že Sapphire vyrábí i základní desky, které ale většinou míří do OEM počítačů. Pár výstřelů do retailu zde již sice bylo, ale většinou velmi rychle vyšumněly. To by se ale nemuselo stát základní desce Sapphire Pure Mini 785G, která je předmětem dnešní recenze.

Pokud začnete uvažovat o pořízení počítače do obývacího pokoje, chtě nechtě zabrousíte i do oblasti základních desek formátu Mini ITX. Zde ještě před pár lety hrála prim VIA, postupně se zde ale začali prosazovat i další výrobci. Hlavním tahounem je v současné době Zotac, který má ve své nabídce nepřeberné množství modelů. Postupně mu ale začínají dýchat na záda další výrobci, kteří se ale většinou omezují na výrobu Mini ITX desek s kompletním osazením – tedy čipovou sadou s integrovanou grafikou i procesorem, kterým je ve většině případů Intel Atom.

Sapphire na to šel ale trochu jinak, univerzálněji, a představil a základní desku, jež je postavená na čipové sadě AMD 785G s integrovanou grafickou karttou Radeon HD 4200. Ta vám bude stačit i na méně náročné hraní her i v 720p rozlišení. Sapphire jej navíc obdařil 128 MB SidePort paměti, takže ve výsledku je se můžete těšit na stejný výkon, jako předvedla tato kombinace v recenzi základní desky Asus M4A785TD-V EVO. Shodnost výsledků jsem ověřil na pár testech, proto zde nebudu výkon integrované grafiky příliš hodnotit a zaměřím se na desku samotnou.

Jednoznačnou výhodou této základní desky je nespoléhání se na výkon slaboučkého Atomu, který může být limitní při přehrávání některých HD videí. Pokud do této desky osadíte nějaký dvou až čtyřjádrový procesor, můžete si být jisti, že na podobné i jiné kratochvíle budete mít výkonu dost. To samé platí i o výkonu grafické karty. Na desce najdete integrovaný Radeon HD 4200, který vám pro většinu úkonů bude bohatě stačit. Pokud by tomu tak ale nebylo, máte možnost osadit dedikovanou grafickou kartu do volného slotu PCIe ×16. Ten na většině Mini ITX desek nenajdete.

Samotné rozložení je i na malém prostoru velmi přehledné, pozor si musíte dávat jen na to, aby vám chladič procesoru nekolidoval s paměťovými moduly. Při jejich koupi proto raději volte mezi nižšími modely. Na zadní straně najdete kovový backplate.

Na portech Sapphire trochu šetřil a mezi výstupy tak nenajdete DVI, ani rozhraní FireWire. Naopak potěší přítomnost analogového 5.1 výstupu z integrované zvukové karty VIA, šest USB portů a kombinovaný PS/2 port. Pro HTPC bych mezi zadními porty ale určitě uvítal i optický výstup, který si musíte v případě potřeby vyvést ze základní desky.

I na tak malé desce najdete rozhraní IDE, které doplňují celkem čtyři SATA porty. Nechybí ani dva paměťové sloty na standardní DDR3 paměti a především AM3 slot pro procesory AMD.

 

Balení, příslušenství, parametry

Balení, příslušenství, parametry

Balení desky je spíše sprtánské, nicméně i tak v něm najdete dva SATA kabely, COM port a redukci HDMI–DVI. Speciální úloha je pak přisouzena malému 4cm větráčku, který byste měli v připadě potřeby osadit na pasiv čipsetu.



Systém chlazení, teploty a spotřeba

Systém chlazení, teploty a spotřeba

Velké plus Sapphire získal za pasivní chlazení čipsetu. I když v balení najdete i malý 4cm větráček, spíš bych doporučoval osadit procesor velkým 12cm větrákem, který bude foukat i na pasiv čipsetu. Zabráníte tak nepříjemnému zdroji hluku, který by vám v případě malého větráčku hrozil. Za vhodný chladič by se dal označit Nexus Low 7000 nebo Scythe Shuriken Rev.B.

Co se týče konektorů na ventilátory, tak ty zde naleznete dva – jeden 4pinový pro procesor s poměrně propracovanou regulací v BIOSu (týká se ale jen PWM připojení) a druhý 3pinový pro systémový větrák. Ten je již ale bez regulace.

Spotřeba a zahřívání

Měření teploty jednotlivých komponent základní desky probíhalo při plné zátěži bezdotykovým infračerveným teploměrem Voltcraft IR-270H s laserovým zaměřovačem. Před samotným měřením byl systém v plné zátěži 15 minut, aby se všechny chladiče dostatečně rozehřály.

Vzhledem k chybějícím pasivům na mosfetech a cívkách jsou naměřené teploty poměrně vysoké. Poměrně vysoké jsou i teploty severního a jižního můstku, které se oba ukrývají pod menším hliníkovým pasivem. Už jen z tohoto důvodu doporučuji chlazení ve skříni příliš nepodcenit.

Měření spotřeby probíhá zásuvkovým wattmetrem, který měří spotřebu celé sestavy (bez monitoru). Bohužel není technicky dost dobře možné změřit spotřebu pouze základní desky, nicméně z porovnání s ostatními deskami s různými čipovými sadami si můžete o spotřebě udělat velmi dobrý obrázek. V tomto případě je měřena spotřeba kompletní sestavy, tedy i s dedikovanou grafikou GeForce 8800 GT a přídavnou zvukovou kartou Asus Xonar D2.

Spotřeba

V případě desky Sapphire proběhlo měření spotřeby bez přídavné zvukovky, kterou nebylo
kam osadit. I tak byla spotřeba desky bez zátěže poměrně nízká. V zátěži se pak projevilo méně dimenzované napájení a deska si řekla o stejný přísun energiem jako Asus M4A785TD-V EVO i s přídavnou zvukovkou.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu chlazení a spotřeby.

BIOS a jeho možnosti

BIOS a jeho možnosti

I když se jedná o Mini ITX základní desku, nějaké možnosti nastaveé v BIOSu přece jen najdete. Nečekejte sice zázraky, ale i slabé taktování si můžete dovolit. Otázkou je, je-li vám to zapotřebí.

V záložce Advanced najdete v nastavení procesoru možnost jeho přetaktování pomocí zvedání základní frekvence v rozmezí 200–293 MHz. Zvedání napětí nebo změna násobiče možné nejsou a tak jsou možnosti taktování velmi omezené.

Trochu zajímavější je nastavení profilů procesorového větráku, kde máte možnost přesně nastavit, za jakých teplot větrák poběží na zvolených otáčkách. Týká se to ale jen PWM větráků.

V nastavení integrované grafiky máte možnost zvolit, zda má být využívána SidePort paměť, kolik se má ukrojit ze systémové paměti (pokud vůbec něco) a také můžete zkusit grafické jádro přetaktovat v rozmezí 500–999 MHz. Radeon HD 4200 je k přetaktování obecně velmi svolný, nezapomeňte ale na jeho dobré chlazení, což může být pod malý pasivem trochu problém.

Jednotlivé nejdůležitější hodnoty pak shrnuje následující tabulka:

Kompletní galerie

Galerie všech snímků

Testovací sestava, použité testy

Testovací sestava, použité testy

Pro účely testování jsme použili následující komponenty a ovladače:

 

Za zapůjčení zvukové karty Asus Xonar D2 děkujeme společnosti Asus

Za poskytnutí testovacích pamětí DDR2 a DDR3 děkuji společnosti Kingston

Kingston

Za poskytnutí teplovodivé pasty Noctua NT-H1 děkujeme
rakouské společnosti RASCOM Computerdistribution

Za zapůjčení mechaniky děkujeme společnosti LG

Testy procesoru a paměti

Testy procesoru a paměti

Po stránce procesorového výkonu je na tom deska úplně shodně jako standardní ATX modely. V tomto směru tedy bržděni rozhodně nebudete. Pokud se vám nezdá výsledek v CPU testu 3DMarku, tak ten byl ovlivněn neaktivací podpory PhysX.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle výkonu procesoru a pamětí. V grafu jsou porovnány všechny výše naměřené výsledky a výsledky z testu pamětí. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Testy pamětí, pevného disku a USB rozhraní

Menší rozdíly ve výkonu mělo nastavení časování pamětí, které v BIOSu bohužel nelze ovlivnit. I když byly do systému vloženy rychlé paměťové moduly Kingston pracující na frekvenci až 1800 MHz, BIOS nastavil frekvenci jen na 1066 MHz, k tomu ještě s poměrně pomalým časováním.

Nyní se můžete podívat na propustnost USB rozhraní a výkon pevného disku WD3200AAKS. Jeho výkon je měřen jednak v HD Tachu.

Nyní se můžete podívat na relativní srovnání desek podle propustností SATA a USB rozhraní. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Herní testy

Herní testy

Testování grafiky lze rozdělit na dvě části – na test propustnosti systému a test samotného grafického výkonu. Pro první jmenovaný jsme všechny hry spustili nízkém rozlišení 800 × 600 bez zapnutého vyhlazování nebo anizotropního filtrování, v druhém případě pak ve vyšším rozlišení 1680 × 1050 se zapnutým antialiasingem a případně i anizotropním vyhlazováním. Detaily jsou ve všech hrách nastaveny na vysoké. Zatímco u prvního nastavení se grafy krásně škálují především podle výkonu procesoru, v druhém případě jsou již výsledky téměř srovnatelné, protože hlavní slovo si zde bere grafická karta, která je vždy stejná. Rozdíly se tak pohybují v jednotkách fps a nikoli desítkách, jako je tomu v prvním případě.

Do nové metodiky byly zařazeny hry Call of Duty 4, Crysis a UT3 Demo. Dále zde najdete výsledky z testů 3DMark Vantage. Tyto testy probíhají na dedikované grafice Nvidia GeForce 8800 GT. Integrovaná grafika (pokud ji deska má), je v tomto případě vypnutá.

Výkon dedikované grafické karty osazené do PCIe ×16 slotu není ničím limitován, o čřemž svědčí v podstatě totožné výsledky s ostatními deskami. Výsledek v 3DMarku je ovlivněn nefunkcí PhysX. I po manuálním vypnutí/zapnutí této funkce v ovladačích ji 3DMark zcela ignoroval, což se ale projwvilo jen na procesorovém skóre.

Na závěr kapitoly je zde opět relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu grafiky. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Práce s multimédii

Práce s multimédii

Do těchto testů patří kódování videa do DivX 6.8, převod HD videa do H.264 pomocí X.264 benchmarku, kódování 200MB WAV souboru do MP3 pomocí lame 3.97 a úprava fotek v Paint.NET.

Také zde nechybí relativní srovnání desek, tentokrát podle výkonu v multimediálních aplikacích. Desky jsou porovnávány pouze mezi sebou, takže s příchodem nějaké velmi povedené desky se hodnocení může posunout vzhledem k ní.

Závěrečné hodnocení

Závěrečné hodnocení

Sapphiru se podařilo vyrobit velmi zajímavou a především povedenou Mini ITX desku, která stavitelům malých a HTPC počítačů nabízí výkon desktopových komponent v miniaturním balení. Desce jako takové schází k dokonalosti snad jen rozhraní FireWire a WiFi, které najdete na konkurenčním Zotacu GeForce 8200 ITX WiFi. Ten ale na druhou stranu nenabízí dlouhý grafický slot pro dedikovanou grafiku.

Po stránce výkonu rozhodně strádat nebudete a deska je plně srovnatelná v tomto směru s velkými ATX/Micro ATX deskami. Budete se ale muset obejít bez přetaktování, což se také projevilo na celkovém nižším skóre. Problém budete mít také trochu s vyššími teplotami, které ale můžete odstranit vhodným chladičem procesoru.

Pokud se poohlédnete po konkurenci a odmyslíte si desky s integrovaným Atomem, zbude vám v konkurenci v podstatě jen Zotac. Ten má v nabídce bezpočet modelů pro Intel, pro AMD je jeho nabídka ale velmi omezena a soustředí se jen na čipsety Nvidie – starý GeForce 6100 a moderní GeForce 8200. Tato deska ale vyjde s dnes testovaným Sapphirem cenově velmi podobně a troufám si říct, že Sapphire toho uživateli hlavně díky dlouhému grafickému slotu nabídne více. Proto si také od nás odnáší ocenění SmartBuy.

Trochu mrzutá je zatím u této desky její dostupnost, která by se měla vylepšit během příštího týdne, kdy by ji měli do své nabídky zařadit velcí hráči eD System a 100Mega Distribution. Od nich je pak již jen krok ke koncovým prodejcům.

Plusy a mínusy

+ Socket AM3
+ integrovaná grafika Radeon HD4200
+ možnost osadit dedikovanou grafiku
+ standardní DDR3 paměti
+ dostatek USB a SATA konektorů
+ regulace procesorového větráku

MMF24

- regulace jen PWM větráku
- chybí FireWire
- možnosti BIOSu (chybí nastavení pamětí)

Za zapůjčení základní desky děkujeme společnosti Sapphire.