Hlavní navigace

Satoshi Nakamoto je Satoshi Nakamoto. Newsweek prý našel zakladatele bitcoinu

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už několik významných médií se neúspěšně pokoušelo vystopovat člověka nebo skupinu, která založila nejslavnější kryptoměnu – bitcoin. Jediným známým faktem bylo, že zakladatel vystupoval pod jménem Satoshi Nakamoto.

Magazín Newsweek, který se po neúspěchu na tabletech vrátil zpět k tištěným edicím, hned v prvním restartovaném vydání píše, že Nakamota našel. Reportérka Leah McGrathová Goodmanová se svým týmem dva měsíce stopovala a zpovídala lidi v Nakamotově okolí, aby si byla jistá, že je to skutečně ON. Celý svět si myslel, že jde pouze o pseudonym, ale zakladatel bitcoinu se prý opravdu jmenuje Satoshi Nakamoto.

 

Má 64 let, je původem z Japonska, ale teď žije v Kalifornii. Mezi jeho záliby patří matematika, šifrování a vláčky. V minulosti pracoval na projektech americké armády i velkých korporací. Teď se věnuje rodině a svým koníčkům, mezi které už ale bitcoin nepatří. „Už v tom nejsem zapojený a nemůžu o tom mluvit,“ řekl reportérce. „Přešlo to na jiné lidi, kteří to teď mají na starost. Já už s tím nejsem nijak spojený.“ Nakamoto tedy přiznal, že s pět let starým bitcoinem nějakou souvislosti měl, ale více nekomentoval. Na reportérku dokonce zavolal policii.

CS24

Goodmanová tvrdí, že rodina, přátelé ani další lidé v Nakamotově okolí o jeho dřívější práci nic nevědí. Žije prý ve skromném rodinném domku a že drží 400 milionů dolarů v bitcoinech, to by do něj nikdo neřekl. „Nakamotova rodina jej popisuje jako extrémně inteligentního, náladového a posedlého soukromím. Je to muž mála slov, který prověřuje své hovory a anonymizuje e-maily. Většinu života si prý zakládal na dvou věcech, díky kterým se stal známým i bitcoin, a to peníze a tajnosti.

Ani tak nemůžeme mít jistotu, že Newsweek otce bitcoinu opravdu našel. Reportáž obsahuje mnoho nepřímých důkazů, které do sebe mohou zapadat, ale tajemství vzniku kryptoměny ještě stále není stoprocentně objasněno. Celý článek najdete ve webové verzi Newsweeku.