Hlavní navigace

SB800, nový southbridge AMD

2. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výbava poskytovaná jižními můstky je v dnešní době pro většinu uživatelů silně naddimenzovaná, nicméně pokrok jde stále dál i v této oblasti. AMD má momentálně na trhu dva southbridge: starší SB600, který je osazován na high-endové desky s AMD 790FX, a novější SB700, který najdeme na některých levnějších deskách s čipsety AMD 780G a AMD 770.

SB700 nabízí 12 USB portů a šest SATA portů, chystaný SB750 přidá ještě podporu RAID 5. Na co se můžeme těšit u jižního můstku příští generace, SB800? Server ChileHardware zveřejnil tabulku pravděpodobně od AMD, která shrnuje změny a vylepšení, kterých se southbridge dočká.

SB800 bude podporovat PCI Express 2.0, to ale tentokrát nebude sloužit pouze pro propojení se severním můstkem – southbridge nabídne další čtyři linky pro přídavná zařízení. Nenechte se zmást označením A-Link Express 3.0, to je pouze označení sběrnice mezi severním a jižním můstkem (ve skutečnosti jsou to čtyři PCIe linky) a neznamená to, že čipset bude podporovat PCI Express 3.0, jak někteří mylně vydedukovali.

Počet USB portů naroste na 14, řadič SATA bude podporovat standard AHCI 1.2, multiplikátory portů s FIS-based přepínáním a také přenosovou rychlost 6 Gbit/s. Řadič gigabitového Ethernetu už se nebude muset spoléhat na čipy od dalších výrobců, neboť i MAC adresa bude zapsána přímo v jižním můstku. Zatímco SB700 umí monitorovat a ovládat čtyři větráky, SB800 si poradí s pěti.

MMF24

V neposlední řadě je zde podpora technologie DASH. DASH je konkurencí pro platformu Intel vPro a technologii Intel Active Management Technology (iAMT) a ocení ji podiky s větším počtem zesíťovaných počítačů.

Zdroj: TechConnect Magazine

Autor článku