Hlavní navigace

Sbližování Itania s Xeony odloženo či zrušeno. 22nm Itanium zřejmě také

13. 2. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Při nedávném uvedení 32nm Itanií 9500 (kódově označených jako Poulson) jste si mohli všimnout, že Intel přislíbil cosi jako plán sbližování těchto CPU s platformou mnohem rozšířenějších Xeonů. Vše mělo spočívat v tom, že by Itanium začalo používat stejný socket, či posléze i základní desky, a výhledově by mohly být recyklovány i části samotného návrhu procesoru (paměťový řadič, propojovací logiku QPI atd.). Podle posledních informací to ale vypadá, že z věci asi nic nebude. Konvergenční plán byl odložen či zrušen, a Itania (jejichž budoucnost ani předtím nevypadala růžově) se možná už ani nepodívají na 22nm výrobní linky.

Z optimistického pohledu bylo tehdy možné se domnívat, že by tato konvergence mohla Itaniím umožnit přežití díky úspoře nákladů na vývoj. Existoval ovšem i výklad temnější, a sice že jde jen o plán kontrolovaného zaříznutí této procesorové architektury. A nyní se zřejmě potvrzuje, že Intel s Itaniem již do budoucna nepočítá, a rezignuje snad i na tento přechodový plán.

Prezentace k uvedení Itanií Poulson (listopad 2012)
Prezentace k uvedení Itanií Poulson (listopad 2012)

Firma totiž vydala prohlášení, v kterém lze přesně toto mezi řádky číst. Konvergence s Xeony je dle něj odložena, a příštího Itania Kittson se týkat nebude. Docela pravděpodobně jde o doložení na neurčito či i úplné zrušení. Formulace Intelu hovoří o tom, že tento přístup bude „zvážen pro budoucí implementace“. Jde o slova velmi opatrná, což nejspíš znamená, že šance je skutečně malá.

Černě si je lze vykládat zejména v souvislosti s druhou polovinou sdělení, která se týká samotného Kittsonu. Možná si pamatujete, že tento následovník Poulsonu měl používat 22nm výrobní proces. Místo toho nyní Intel uvádí, že procesor bude stále produkován na 32 nm, a navíc bude s Poulsonem zpětně kompatibilní.

Prezentace k uvedení Itanií Poulson (listopad 2012)
Prezentace k uvedení Itanií Poulson (listopad 2012)

Je jasné, že pokud by byl Kittson novým čipem, mohl být jen stěží přesunut na jiný výrobní proces (obzvláště vzhledem k odlišnostem daným 3D tranzistory). Změna avizovaného výrobního procesu tedy nejspíše znamená, že pod jménem Kittson se bude prodávat toliko refresh stávajícího čipu Poulson, podobně jako se například AMD chystá znovuvydat APU Trinity pod označením Richland. Intel podotýká, že díky kompatibilitě si zákazníci přijdou na možnost snadného upgradu a zvýšení výkonu svých serverů, což „ochrání jejich investici“. To je sice hezké, ovšem v situaci, kdy to zřejmě znamená zrušení budoucího vývoje, jde pouze o zástěrku.

 

KL24

Z uvedeného samozřejmě automaticky nevyplývá, že by se 22nm Itanium později nemohlo objevit pod jiným označením. Intel pochopitelně může překvapit. Proti této eventualitě ovšem mluví několik věcí. Itanií se jednoduše neprodá příliš mnoho. Výkonově jim naopak velmi zatápějí Xeony na architektuře x86. Pro Intel by jednoduše bylo výhodnější pozvednout Xeon E7 do segmentu, který nyní Itania obývají (jde zejména o systémy, po nichž je vyžadována extrémní spolehlivost, například pro bankovní instituce). Navíc by tím mohl mnohem razantněji konkurovat zbývajícím highendovým serverovým procesorům architektur RISC od IBM a Oraclu.

Zdroj: The Register