Hlavní navigace

„Scrobblování“ hudby z YouTube. Nešiďte statistiku na Last.fm

29. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sociální sítě Facebook nebo Twitter zná jistě každý druhý. Každá má své specifické určení. Modrá síť slouží ke kompletnímu propojení uživatelů, kteří spolu díky propracované platformě mohou různými způsoby komunikovat. Facebookovský profil je něco jako naše virtuální vizitka, odraz našeho já. Twitter se osvědčil jako rychlý zdroj informací o dění ve světě. Jakmile někde začne hořet, na situaci náhodný kolemjdoucí nejprve upozorní na Twitteru, teprve potom zavolá jednotku hasičů.

K úzce zaměřeným sítím patří Last.fm, jež umožňuje poslouchat hudbu za poplatek. Základní bezplatná verze ovšem mnoha uživatelům dostačuje. Tehdy služba plní účel statistického uzlu plného zajímavých dat. Podle posbíraných údajů o posleších vám navrhne interprety, kteří by se mohli zalíbit vašemu vkusu. Několik možností, jak nahlédnout do svého osobního dosavadního hudebního vývoje, jako motivace stačí k tomu, aby uživatelé na webu služby strávili celé hodiny.

 

Údaje jsou sbírány pomocí samostatné aplikace, jež komunikuje s přehrávači. Některé přehrávače Last.fm dokonce integrovaly, takže v nich stačí vyplnit přihlašovací údaje a záznamy o přehraných skladbách se odesílají, aniž byste museli instalovat doplněk. Pokud hudbu často posloucháte rovněž na portálu YouTube, neboť jde to skoro nekonečný hudební katalog, možná vás napadlo, že by nebylo od věci, kdyby se také tyto poslechy promítaly do statistik na Last.fm.

Instalace skriptu YouScrobbler

Docílit toho skutečně můžete, a sice se skriptem YouScrobbler. Skripty podporuje standardně Chrome, ovšem od nedávna je nelze instalovat z libovolného zdroje, kvůli zvýšení zabezpečení uživatele. Navštivte v něm stránku se skriptem, klepněte pravým tlačítkem myši na žluté tlačítko Download a vyberte Uložit odkaz jako. Soubor umístěte do nějaké složky. V prohlížeči následně v hlavní nabídce zvolte Nástroje | Rozšíření. Soubor přetáhněte na stránku s rozšířeními.

Instalaci skriptu obvykle musíte potvrdit
Instalaci skriptu obvykle musíte potvrdit

Některé prohlížeče podporují jiné doplňky pro záznam statistiky. Použití skriptu jsme se rozhodli vám ukázat pro jeho univerzálnost.

Ve Firefoxu si musíte nejprve nainstalovat doplněk Scriptish. Tentokrát vám bude stačit, když na domovské stránce YouScrobbleru zmáčknete tlačítko Download a instalaci potvrdíte klepnutím na Install.

Stranou nestojí ani Opera. V jejím případě musíte skript pro změnu stáhnout na disk a vybrat pro něj vhodnou složku. Poté v hlavní nabídce prohlížeče najděte Nastavení | Nastavení a v předvolbách Pokročilé předvolby | Obsah | Nastavit JavaScript. Přišel čas ukázat prohlížeči, kde máte svoji složku se skriptem, může jich v ní být přirozeně víc. Klepněte na Vybrat a příslušný označený adresář potvrďte stiskem OK.

Minimum je 50 %

V případě potřeby prohlížeč restartujte. Na YouTube si rovnou najděte nějaký videoklip. Odesílání statistických dat bude zahájeno poté, co miniaplikaci propojíte se svým účtem Last.fm. Při první spuštění vás YouScrobbler přivítá standardními slovy (Welcome to…), takže rovnou klepněte na Next. Pak se dozvíte, že nejste přihlášeni (You are currently not logged in). Myší tedy vyberte Authenticate.

Skript asociujte s účtem ve službě Last.fm
Skript asociujte s účtem ve službě Last.fm

Budete přesměrováni na web Last.fm, kde se budete muset přihlásit a následně povolit žádost o propojení s aplikací tlačítkem Yes, allow access. Vaše pouť povede zpět na YouTube. V tuto chvíli již bude každé přehrání písně zaznamenáno a uloženo ve vašem profilu na Last.fm. Platí to však pouze pro případy, kdy shlédnete či poslechnete aspoň 50 % stopáže. Samotný YouScrobbler se usídlí vedle políčka Nahrát v horní části stránky.

Klepněte na něj a označte předvolbu Auto. Pokud bude neaktivní, nebudou data odesílána automaticky. I to někomu nicméně vyhovovat může. V takovém případě nic neoznačujte, a pouze pokud máte zájem, klepněte na Scrobble. Můžete též upravit údaje o umělci (Artist) a skladbě (Track), kdyby nebyly správně vyplněny. Nevyplněná políčka by vám statistiku zformovat nepomohla.

Odesílání informací o posleších může být automatické
Odesílání informací o posleších může být automatické

KL24

YouScrobbler rovněž ukazuje stav. Jakmile doběhne odpočítávání do konce, bude položka připsána do statistik. Následně se vedle tlačítka Auto rozsvítí nápis scrobbled. Na webu Last.fm se přehrávání hudby na YouTube projeví tak, že vám v profilu přibude informace o tom, že právě posloucháte hudbu a zaznamenáváte ji pomocí YouScrobbler. Vaše statistika již častými poslechy na videoportálu nebude zkreslena, neboť o žádné položky nepřijdete.

YouTube se konečně promítá do statistiky
YouTube se konečně promítá do statistiky

Byl pro vás článek přínosný?