Hlavní navigace

Scroogled: Google si čte si vaši kompletní poštu, tvrdí Microsoft

11. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft opět útočí na Google, respektive na službu Gmail. Využívá k tomu kampaň Scroogled, ve které uživatelům tvrdí, že Google si čte jejich poštu. Nenápadně přitom vybízejí k přechodu z Gmailu na Outlook. V kampani tvrdí, že Google čte vaši poštu slovo od slova, včetně naprosto sokromých konverzací třeba s přítelkyní.

Scroogled – Scrooge (skrblík, hamižný) a Google

Na videu je dokonce vidět nějaký anonymní člověk, zaměstnanec Googlu, jak svýma očima jezdí po vašich emailech. To vše proto, aby tyto informace prodal a získal lepší reklamu. Microsoft vytvořil další dvě videa, kde peskuje Google, vysvětluje uživatelům a radí co dělat (přejít).

" width="690" height="420" frameborder="0">

" width="690" height="420" frameborder="0">

" width="690" height="420" frameborder="0">

" width="690" height="420" frameborder="0">

Čtení osobní pošty probíhá za účelem lepší kontextové reklamy a Microsoft k tomu ještě dodává, že přes dvě třetiny uživatelů Gmailu to vůbec netuší. Ovšem i Microsoft prý není bez viny, v Outlooku si ke stejnému účelu čte údajně alespoň hlavičky emailů. Microsoft však tuto informaci dementoval

Pošta není tak šifrovaná, aby si s ní nemohli dělat co chtějí. Nedělají to proto, že by to brzo prasklo a navíc nemají důvod. Stejně jako třeba (velmi) analogová Česká pošta. Faktem je, že pokud někdo čte vaši poštu, pak je to pouze robot vyhledávající klíčová slova a podle toho se zobrazuje reklama šitá na míru.

Žádný konkrétní člověk v Googlu ani v Microsoftu vaše emaily nečte, protože taková věc by se ve velké firmě neutajila. Pošty je navíc ohromné množství a zrovna ta vaše pravděpodobně nikoho nezajímá. Přesto, určitý zásah do soukromí to je, ač ospravedlňovaný a před uživateli neutajovaný. Dokud ale nebude pošta šifrovaná již na straně odesílatele, nemůžete tomu zabránit. Na druhou stranu, zase máte lepší reklamu a dokud v emailech nepoužíváte slova jako Obama, 9/11, Jihad nebo Nuclear, nemusíte se obávat.

KL24

 

zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.