Hlavní navigace

Sdílela 24 písniček, teď musí zaplatit 1,5 milionu dolarů

5. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pirátství bylo zase jednou tvrdě potrestáno. Jammie Thomasová-Rassetová – 32letá Američanka – dostala pokutu 1,5 milionu dolarů kvůli porušování autorských práv, před pěti lety totiž sdílela hudbu na P2P síti Kazaa. Rok na to se ozvaly hudební vydavatelství, konkrétně kvůli 24 písním, soudní verdikt z prvního kola v roce 2007 zněl – pokuta 222 000 dolarů.

Původní rozsudek byl zpochyněn a v druhém kole v roce 2009 už byla pokuta 1,92 milionu dolarů (asi 80 000 dolarů za každou písničku)! Na začátku letošního roku byla částka nakonec snížena na 54 000 dolarů. Pár dní nato, žalující strana RIAA (chrání práva čtyř největších hudebních vydavatelů: EMI, Sony Music Entertainment, Universal Music a Warner Music) nabídla Američance mimosoudní vyrovnání v hodnotě 25 000 dolarů. Jenže ona trvala na své nevině a zaplatit nechtěla.

Soudní proces se tedy zase protáhl, tento týden bylo rozhodnuto ve třetím kole, že musí zaplatit 1,5 milionu.

Právníci RIAA na to reagují: „Jsme vděční porotě, která znovu rozhodla o vině obžalované. Tři soudní rozhodnutí jasně potvrzují její provinění s doufáme, že konečně přijme zodpovědnost za své chování.“

Významný případ už má dokonce své obsáhlé heslo i na Wikipedii (včetně písniček, o které se jednalo).

Zdroj: Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?