Hlavní navigace

Seagate: 80 % disků bude do pěti let hybridních

23. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když před pár lety přišly na trh první hybridní pevné disky (HHD), tedy takové, které nesly také objemnou flash paměť pro zvýšení výkonu, nesetkaly se s příliš velkým ohlasem – oproti klasickým diskům totiž nepřinášely žádné výrazné výhody. Dnes už jsou ale HHD dál. Pokroky ve výrobě flash pamětí a software ale způsobí, že do pěti let by hybridní disky mohly tvořit čtyř pětiny dodaných HDD.

Tvrdí to David Mosley, viceprezident Seagate pro obchod, marketing, management produktové řady a prestižně znějící názvy pracovních pozic (předpokládám). Poptávka po hybridních discích řady Momentus XT je prý vysoká a podle Mosleyho představují HHD ideální řešení pro osobní počítače.


Momentus XT jsou disky formátu 2,5" pro notebooky, jejich kapacity jsou 250, 320 a 500 GB. Jejich plotny se točí rychlostí 7200 ot./min a kromě standardní 32MB vyrovnávací paměti jsou vybaveny také čtyřmi gigabajty paměti flash. Technologie, kterou Seagate nazývá Adaptive Memory, na tuto flash paměť přesouvá nejčastěji používaná data, která jsou tak k dispozici rychleji. „V podnikové sféře je zajisté místo pro SSD zařízení, ale pro střední třídu a koncového uživatele má hybridní pevný disk všechny výhody SSD“, shrnuje Mosley.

MMF24

Otazník však visí nad budoucností hybridních pevných disků v segmentu desktopu; ve formátu 3,5" se totiž žádný takový neprodává. Zkušený uživatel nejspíše sáhne po SSD pro operační systém a často spouštěné programy a doplní jej klasickým pevným diskem na objemná data. Dovedu si ale představit, že by se hybridní disk v levné hypermarketové sestavě objevil. A pak klidně může dojít na Davidem Mosleyem nastřelených osmdesát procent prodejů. Jedno je totiž jisté: doba, kdy všechna svá data budeme moci uložit na zařízení bez pohyblivých částí, aniž bychom finančně vykrváceli, je ještě daleko.

Zdroj: X-bit labs

Autor článku