Hlavní navigace

Seagate DiscWizard = Acronis TrueImage zdarma

24. 1. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

To, že Seagate DiscWizard je vlastně až na menší možnosti zálohování převlečeným programem Acronis TrueImage 10 není žádná novinka, Seagate se s Acronisem domluvil už někdy na jaře minulého roku. Kromě jednoho článku na spřáteleném serveru Maxiorel.cz se však mnoho dalších informací v ČR neobjevilo a zas tak moc se o tom neví. A to je, jak hned uvidíte, docela škoda.

Seagate DiscWizard 10 stáhnete po odsouhlasení licenčního ujednání z této stránky největšího výrobce disků. Instalační soubor DiscWizardSetup.cs.exe má 105,3 MB, mně stahování ale běželo příjemných 330 kB/s a za pět minut byl program stažen. V licenčním ujednání je pro vás podstatná tato část:

Poskytovatel licence poskytuje uživateli licence celosvětovou, nevýlučnou, nepřenosnou, volnou licenci, aby používal DiscWizard software (“software”) pouze s diskovou mechanikou značky Seagate a  Maxtor. Uživateli licence je povoleno udělat si jednu kopii softwaru pro účely zálohování.

V podstatě to znamená, že abyste mohli program v PC či notebooku používat, musí v něm být alespoň jeden disk značky Seagate nebo Maxtor (společnost, kterou firma Seagate před časem koupila). Pokud se tak nestane, namísto spuštění vás čeká tato hláška:

Tím se tedy rovnou prozrazuje, co je program vlastně zač. Acronis TrueImage Home se zřejmě liší jen možností použití na discích všech značek. DiscWizard najdete i pod jménem Maxtor MaxBlast 5, fandové Maxtoru mohou tedy stahovat odsud. Velikost instalátoru je stejná, funkce taky, liší se to opravdu jen jménem.

Co je zajímavé, že v celém licenčním ujednání jsem nenašel nic o soukromém či komerčním použití programu: program by tedy měl být použitelné i v podnikové sféře a to mi na něm přijde nejzajímavější. Vybavit celou firmu disky Maxtor nebo Seagate a pak ušetřit na softwaru pro klonování a zálohování, to uším administrátorů určitě nezní špatně.

Instalace samotného programu si vyžádá 134 MB místa, pro tvorbu startovacích médií budete potřebovat dalších 86 MB na disku. To vše je myslím dostatečně vykoupeno funkcemi:

Klonování disků je velmi šikovné hlavně pro už zmíněné administrátory, ale i pro běžného uživatele, který si koupí nový pevný disk a na něj chce převést vše z disku starého, jenž si třeba nechá maximálně tak na data. Klonování je také nejdůkladnější a nejpohodlnější záloha, ale nevýhoda v podobě velikosti je příliš velká. Při klonování jednoduše vyberete zdrojový a cílový disk:

Nemusíte se bát ani různých velikostí disků. DiscWizard vám nabídne několik možností:

  • zachovat velikosti diskových oddílů (to je možné jen pokud kopírujete na stejný nebo větší disk)
  • proporcionálně upravit velikost diskových oddílů dle poměru velikostí disků (při zmenšování disku se počítá s oblastí obsazenou daty)
  • ručně nastavit velikosti diskových oddílů na cílovém disku

Na ilustračním obrázku vidíte klonování 400GB disku na 320GB: šedě je zvýrazněna obsazená oblast dat. Ta rozhodně nepřesahuje velikost cílového disku, a tak může klonování snadno proběhnout. TrueImage jen zmenší velikost diskového oddílu na patřičnou velikost.

Možná že ještě zajímavější a zřejmě i častěji používané bude zálohování. DiscWizard (či Acronis TrueImage) není na tuto funkci žádné ořezávátko, a tak můžete zálohovat složky či celé oddíly, dělat rozdílové nebo přírůstkové zálohy, volit si úroveň komprese atd. Doplněno: DiscWizard umožňuje zálohovat jen celý obsah počítače (Tento počítač, Počítač), pro zálohování jednotlivých složek musíte koupit alespoň Acronis TrueImage Home.

Zálohování pak dostane zcela nový rozměr s tvorbou startovacích médií. Pomocí nich si vytvoříte CD, na kterém bude nejen DiscWizard, ale i jakýsi operační systém, jež vám, dokonce většinou i s pomocí myši, dovolí pohodlně z média nanstartovat a z grafického rozhraní provést potřebné operace s disky.

Máte-li tak například celou zálohu menšího diskového oddílu pro systém (typicky C: se složkami jako Windows, Program Files apod., stačí vyhradit většinou kolem 20 GB) a systém nějakou šíleností (malware, ovladače, ...) rozbijete a nepomáhá bod obnovení, jednoduše si z DiscWizardu obnovíte starší zálohovaný obraz (TIB) tohoto oddílu a za pár minut máte systém jako ze škatulky. Modelových využití by se dala vymyslet ještě spousta.

Více funkcí tohoto programu ilustruje kompletní galerie screenshotů dostupná po klepnutí na kterýkoli obrázek v článku (i ten následující):

CS24

Program si pak můžete srovnat s jeho placenou předlohou (ta mezitím povýšila o verzi dále) v recenzi na Maxiorlovi.