Hlavní navigace

Seagate má 2,5" HDD s kapacitou 4 TB, na trh jdou v externích discích

19. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

U nadšenců do hardwaru pevné disky tak trošku vyšly z módy. Ovšem tato záznamová technologie je stále prakticky jedinou cestou, jak skladovat větší množství dat za rozumnou cenu – například externí SSD sice existují, ale vzhledem k nákladům na gigabajt jsou okrajovou záležitostí. Dnes tu naštěstí máme i zprávu o pokroku v oblasti magnetických disků. Firma Seagate odhalila první 2,5" HDD, které s kapacitou dosáhlo na metu 4 TB – a není to přitom zas tak dávno, co byla tato hodnota stropem i pro velké 3,5" disky (ještě před dvěma lety jsme 5TB modely jen vyhlíželi).

4TB model nevydává přímo Seagate, jde o model Spinpoint M10P se značkou Samsung, od nějž Seagate jeho divizi pevných disků odkoupil v roce 2011. Od té doby pod touto značkou přišly podobně průkopnické modely – například v roce 2013 tříplotnový 2TB model s výškou 9,5 mm, a tudíž vhodný i do některých notebooků. Nyní odhalený 4TB model nicméně pro notebooky nebude – má totiž mít rovnou pět ploten, což by nejspíš mělo znamenat 15 mm vysoké pouzdro. I tak by ale mělo jít o kapacitní rekord v tomto segmentu – použity jsou 800GB plotny.

Samsung P3 Portable na bázi 4TB disku Spinpoint M10P
Samsung P3 Portable na bázi 4TB disku Spinpoint M10P

Zatímco do notebooků se vám nevejdou, docela zajímavé budou tyto Spinpointy v externích přenosných HDD. V těch 15mm výšky není zas tak velký problém, 4 TB kapacita v 2,5" formátu by ale měla být docela atraktivní nabídkou. V této úloze se také Spinpoint M10P objeví, přímo Seagate na nich zakládá externí disky Samsung M3 Portable a P3 Portable. Oba používají rozhraní USB 3.0, ovšem ještě s klasickými konektory (na fotografii je vidět široký dvojitý port micro USB 3.0). Tloušťka jejich šasi má být 19,85 mm a váží 373 gramů (čísla pro P3, M3 je tlustší). Napájení by mělo být čistě z rozhraní USB.

Samsung M3 Portable
Samsung M3 Portable

Další parametry Spinpointu M10P známé nejsou. Pravděpodobně má nativně rozhraní SATA 6 Gb/s, velikost pamětí cache, údaje o sekvenčních rychlostech nebo rychlost rotace ale uvedené nejsou (7200 ot./min. to ale nebude, takže asi 5400). Web KitGuru spekuluje, že na plotnách by mohl být použit záznam typu SMR, to ale firmy obvykle explicitně sdělují kvůli specifických dopadům této technologie. Showa Denko, od níž Seagate odebírá plotny, by měla mít v nabídce 750GB 2,5" plotny bez SMR, ale o 800GB zatím žádné informace nebyly. Teoreticky je možné, že zde Seagate přešel na vlastní výrobu (což ale není žádná legrace), nebo jsou v Spinpointu M10P možná přece jen plotny se SMR.

 

CS24

Tyto 4TB modely disků by údajně měly být na trhu v průběhu několika málo týdnů – Seagate podle tiskové zprávy zmíněné přenosné jednotky M3 Portable a P3 Portable začne prodávat někdy do konce června.

Zdroj: KitGuru, Seagate