Hlavní navigace

Seagate má 2TB disk pro notebooky: Spinpoint M9T s třemi plotnami v 9,5 mm

6. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv pozornost médií a nadšenců do hardwaru se dnes upírá zejména na SSD, i tradiční magnetické pevné disky dnes procházejí zajímavým vývojem. Tento týden se na trh dostaly héliem plněné 6TB disky pro datová centra, ale věci se dějí i v discích pro notebooky. Dnes totiž disková divize Samsungu (která po akvizici již patří firmě Seagate) uvedla 2,5" disk se zatím největší kapacitou v historii: model Spinpoint M9T.

Tyto disky budou k mání v kapacitách 1,5 TB a 2 TB, ačkoliv se stále vejdou do pouzdra standardní výšky 9,5 mm. To je důležité, neboť tlustší disk již nedostanete do notebooku ani většiny externích boxů. Například pro servery a jiná speciální použití již disky s vysokými kapacitami existovaly, ale měly právě kvůli vyššímu počtu ploten výšku 12,5 nebo i 15 mm.

Seagate u těchto Spinpointů zřejmě používá podobnou konstrukci jako Hitachi u svého 1,5 TB disku. Stejně jako u 5mm disků je tedy asi PCB s elektronikou zmenšeno na minimální velikost a smrsklo se do prostoru při okraji disku, díky čemuž se mohl zvětšit prostor pro plotny. Zatímco dříve mohly mít 9,5mm disky jen dvě, nyní se dovnitř vejdou tři. To by ale ještě se současnými 500GB plotnami stačilo jen na 1,5 TB kapacity. Vedle přechodu na tříplotnovou konstrukci ale Spinpoint M9T navíc má i nové plotny s hustějším zápisem, který zvedl kapacity na 667 GB (zřejmě jde i o první takový disk).

Samsung Spinpoint M9T

Disky mají rychlost rotace 5400 otáček za minutu a do systému se připojují rozhraním SATA 6 Gb/s. Maximální přenosová rychlost má dělat až 169 MB/s. Vyrovnávací paměť má velikost 32 MB. Hlučnost udává Samsung jako 25 dB v klidu a 27 dB, pokud hlavičky pracují. Při provozu spotřebovává Spinpoint M9T 0,7 W v klidu a 2,3 W při zápisu či čtení. Spotřeba v úsporném režimu (s vypnutým motorkem) je 0,18 W.

 

Tento disk nalezne uplatnění v externích boxech, konzolích či kompaktních počítačích (pozice pro 2,5" disky budou mít některé NUCy nebo také Steam Machines od Valve). Nejzajímavější je ale pochopitelně pro uživatele notebooků, kteří si doposud mohli 2 TB prostoru dopřát jen s velmi drahými SSD, což jsou ke všemu ještě často typy určené pro trh enterprise. Pokud vás takto velká kapacita „sbalená na cesty“ láká, zkontrolujte si pro jistotu, zda má váš notebook šachtu pro disk skutečně vysokou 9,5 mm. Mnohé přístroje totiž dnes už počítají jen s útlejšími 7mm disky.

MMF24

Pokud je to váš případ, má pro vás řešení pro změnu Toshiba. Ta zase nedávno odhalila disk, který podobným způsobem dokáže do tohoto tenkého rozměru dostat dvě plotny místo obvyklé jedné. Díky tomu se její disky řady MQ02ABF mohou pyšnit kapacitou 1 TB. Zdá se, že přechod na kompaktnější konstrukce umožňující vyšší kapacity nastává u všech výrobců pevných disků, což nás může jen těšit.

Zdroje: Seagate (1, 2), techPowerUp