Hlavní navigace

Seagate Momentus XT: hybrid mezi HDD a SSD

24. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nový počin z dílen společnosti Seagate by se dal ve zkratce charakterizovat zhruba takto: vezměme povedený 2,5" pevný disk ze série Momentus, pro větší výkon přidejme 4 GB SLC NAND flash paměti a prásk – hybrid mezi klasickým mechanickým diskem a moderním SSD je na světě, otázkou zůstává, jak se ona operace promítne na výkonu.

Tuto záhadu se jal rozluštit redaktor serveru OverclockersClub.com, jenž obdržel rovnou dvojici těchto krasavců. Jejich kapacita byla 500 GB (každý zvlášť, v zapojení RAID 0 byla tedy výsledná kapacita rovna 1 TB), na trhu by ale měly být k dostání i 320GB a 250GB modely. Všechny do jednoho nesou ve svých útrobách i 4 GB flash paměti, ty však samostatně „vidět“ nejde a z pohledu OS tedy máte jeden jediný disk.

Princip fungování se asi dal očekávat: inteligentní technologie Adaptive Memory zaznamenává styl práce uživatele a nejčastěji užívané soubory přemisťuje právě do své vysoce rychlé oblasti. Způsob fungování je trochu podobný funkci SuperFetch z Windows Vista/7, podle recenzenta celý proces fungoval na jedničku a po čase vskutku zaznamenal výrazné zvýšení odezvy počítače.

Flash paměť sice není náchylná k selhání, přesto inženýři Seagatu mysleli i na ochranu dat. Pokud přídavná paměť selže, o data nepříjdete – ta jsou totiž neustále zálohována na pevný disk. Recenzent bohužel příliš neuvažoval reálné dopady této akce: dá disk vůbec nějak vědět, že jeho část „umřela“? Asi málokdo bude kvůli zodpovězení této otázky ničit svou novou hračku, přesto by bylo zajímavé znát odpověď. Podle všeho by mělo zařízení dále fungovat, bez flash paměti však výkon významně klesne.

Dva grafy z vcelku obsáhlé recenze jsem vám vypíchl výše. Můžete z nich vyčíst výrazné zlepšení oproti klasickému HDD a i postavení oproti čistokrevným SSD. Naneštěstí v mnohých testech není ona dominance nikterak výrazná (čti skoro žádná) a někde je naměřený výkon dokonce nižší, než jakého dosáhl 750GB testovaný model od Seagatu. Musíme proto vzít v potaz zejména závěrečné hodnocení, které se neslo v ryze pozitivním duchu – sám autor dokonce skoro odrazuje od koupi drahých SSD tvrdíc, že výrazně vyšší kapacita a skoro srovnatelný výkon nemá v dané cenové hladině konkurenci. I proto jej ocenil zlatou nálepkou a neudělil jediný záporný bod.

CS24

Seagate Momentus XT (500GB varianta) je na trhu k mání za doporučenou cenu $156. Majitelé notebooků, jež si přejí oživit chod svého stroje a nemají prostředky na drahá SSD, mohou zkusit své štěstí s dnes představenou novinkou. Ta se podle první recenze povedla náramně, snad uslyšíme pozitivní ohlasy i z dalších zdrojů.

Celou recenzi vizte na webu OverclockersClub.com.

Autor článku