Hlavní navigace

Seagate představuje svůj 6TB disk. Údajně je nejrychlejší svého druhu

8. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přední výrobce pevných disků potvrdil to, co již nějakou dobu sliboval. Nová modelová řada v podobě Seagate Enterprise Capacity 3,5" prý nabídne až o 25 % vyšší přenosové rychlosti ve srovnání s konkurencí.

Nové disky jsou vybaveny jak sběrnicí SAS s rychlostí 12 Gb/s, tak standardní SATA s poloviční přenosovou rychlostí. Podle typu připojení jste z disku schopni získat v reálném provozu až 226 MB/s. Seagate navíc slibuje zhuštění zápisu dat, což vede k jedinému cíli – všech 6 TB se vejde do jednoho 3,5" disku.

Seagate představuje nejrychlejší 6tb disk

Už z názvu je cílení tohoto nového disku poměrně patrné. Jeho hlavním „domovem“ budou datová centra a obecně podniková sféra, kde se očekává opravdu vysoká odolnost a minimální poruchovost. Střední doba mezi poruchami tak dosahuje hodnoty 1,4 miliónů hodin (přibližně 160 let) a disk je určen k nepřetržitému provozu nebo přenesení až 550 TB ročně.

 

Nová řada bude na trhu uváděna s dalšími modely v podobě 5TB, 4TB a 2TB disků, které tak doplní právě zmíněný highendový 6TB model. Všechny disky budou vybaveny jak sběrnicí SAS, tak i SATA společně s pětiletou zárukou. Mezi pokročilé funkce užitečné právě v podnikové sféře stojí za to zařadit i možnost samostatného šifrování dat či automatické vymazání kompletního obsahu.

KL24

Možná i proto, že Seagate nepřišel s 6TB pevnými disky jako první, není počáteční cena nehorázná. Například německé shopy mají variantu se SATA zalistovánu za ceny od 450 EUR (viz vyhledávač geizhals.at), což zhruba odpovídá cenovkám do 13 000 Kč u nás.

Zdroj: Techspot

Byl pro vás článek přínosný?