Hlavní navigace

Seagate si dál mastí kapsy a do budoucna se jistí dlouhodobými smlouvami

20. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Seagate dále posiluje svou pozici lídra na poli pevných disků. Během třetího čtvrtletí fiskálního roku, který skončil 30. března 2012, dodal rekordních 61 milionů jednotek a zaznamenal nejvyšší tržby ve své historii. Na všechny odeslané disky byste si mohli uložit pěkných 42 exabytů (42 000 000 TB).

Při tržbách 4,4 miliard amerických dolarů a 37 % hrubé marže zaznamenal Seagate čistý zisk 1,1 miliardy USD (2,48 dolaru na akcii), což je nárůst o 93 milionů oproti předcházejícímu období. Dynamiku expanze asi nejlépe demonstruje nebývalý 29% mezikvartální růst celkových dodávek HDD, z jejichž celkového počtu činil podíl značky Samsung nepříliš významných 13 %.

Zajímavý je očištěný meziroční růst samotného Seagate (Q3/FY2012–Q3/FY2011), protože ten ukazuje, že za právě skončený kvartál již dodával Seagate více jednotek než před samotnými povodněmi, konkrétně o 4 miliony jednotek, nebo chcete-li o 8,3 %.

Pro Seagate je rovněž hodně podstatné, že se mu díky neschopnosti jeho konkurentů podařilo uzavřít dlouhodobé smlouvy, a zajistit si tak bezproblémový odběr i v delším časovém horizontu. Výsledkem budou stabilizované rekordní marže a efektivní vyhnutí se cenovým válkám, které by mohly následovat v budoucnu.

Vysoké zisky udržel i s pomocí dražeb některých kompletních šarží během právě skončeného třetího čtvrtletí. A že to Seagate s dynamikou svého růstu myslí vážně, demonstrují i jeho prognózy ohledně následujícího, tedy čtvrtého kvartálu fiskálního roku 2012. Očekává totiž tržby v hodnotě 5 miliard USD při zachování vysoké 34,5% hrubé marže.

Aktuální stav společnosti si pochvaluje i generální ředitel Seagate Steve Luczo:

KL24

„Dlouhodobé dohody s našimi největšími zákazníky byly oboustranně úspěšné. V tomto čtvrtletí jsme dodali více než 100 % dohodnutého objemu a počet realizovaných LTAs (dlouhodobých smluv) se zvýšil na 50 %. Očekáváme, že tyto dlouhodobé smlouvy budou činit přibližně 60 % naší celkové výrobní kapacity pro kalendářní rok. Cena LTA byla pro zákazníky příznivější, než jsou průměrné ceny společnosti, což odráží přínos možnosti dlouhodobého plánování nabídky a poptávky. Náš nový aukční program je stále ve vývoji, s jeho pomocí jsme v průběhu celého čtvrtletí uspořádali mnoho aukcí po celém světě a 100 % výrobků jsme prodali na nebo nad průměrnými cenami společnosti.“

 

Zdroj: XbitLabs

Byl pro vás článek přínosný?