Hlavní navigace

Seagate slaví. Firma prodala dvě miliardy disků, polovinu z toho za čtyři roky

13. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firma Seagate měla včera důvod k oslavě. Katastrofální (blahodárné pro výrobce pevných disků) thajské záplavy jsou sice dávno pryč a ceny disků opět klesají, nicméně se zásahy vyšší moci lidské síly jednoduše nic nenadělají. Důvodem k radosti však může být, že se firmě dle jejích záznamů podařilo prodat pevný disk s pomyslným pořadovým číslem dvě miliardy.

Na svých stránkách připravila firma k oslavě retrospektivní časovou osu, na níž si můžete příběh firmy zasadit do trochy dobového kontextu. Mimochodem, Seagate je prý také prvním dodavatalem pevných disků, kterému se této mety podařilo dosáhnout. Co je však na tomto čísle pro firmu nejsladší, je jeden detail. Rozprodat první miliardu od založení prý společnosti trvalo 29 let, avšak na tu druhou už stačily pouhé čtyři roky.

Seagate prodalo 2 miliardy HDD

Poděkovat za to firma může neutuchajícímu tempu, s kterým lidstvo produkuje digitální data. Jen prostor, potřebný pro uložení fotografií a videí zaznamenaných fotoaparáty, mobily a videokamerami údajně mezi lety 2013 a 2015 naroste na čtyřnásobnou hodnotu. Stoupá také poptávka obyvatel internetu po videu s vysokým rozlišením, jehož shromažďování disky spolehlivě plní. V roce 2013 prý celkové dodávky všech výrobců, kteří na trhu ještě působí, dosáhnou 585 milionů kusů disků.

Disk značky Seagate

Co myslíte – prodá Seagate i třetí miliardu? Na první pohled se může zdát, že díky dynamice, s níž prodeje vystřelily nahoru (miliarda dodaných úložišť během pouhých čtyř let), by o tom bylo bláhové pochybovat. Přece ale – prodeje desktopů stagnují a populárnější jsou notebooky, u nichž jsou SSD díky rozměrům i spotřebě atraktivnější. V momentálně letících „post-PC“ zařízeních už pro pevný disk není vůbec žádné místo. Ještěže hlad datacenter po úložném prostoru neutichá – hrozí však, že i o tento trh mohou magnetické disky přijít – kapacita SSD totiž roste rychleji a i co do pořizovacích nákladů mají provozovatelé serverů často velkorysejší měřítka.

 

MMF24

Dle mého názoru se minimálně ta další miliarda podaří (pravda, pokud Seagate nějak nepřijde o všechen tržní podíl nebo náhle nezbankrotuje). Ani vývoj výrobních procesů pro pro čipy – a tedy i paměti NAND – ale před sebou nemá cestu umetenou; naopak, někde u 10nm horizontu se nad ní stahují mračna. Jisté ovšem je, že zastoupení SSD v osobních počítačích ještě dlouho poroste, nemluvě o noteboocích. I pevné disky však – možná méně, možná více – budeme potřebovat.

Zdroj: Seagate (techPowerUp)