Hlavní navigace

Seagate slibuje 14TB a 16TB pevné disky do 18 měsíců, v roce 2020 chce mít 20 TB

27. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jelikož SSD převálcovala klasické pevné disky ve výkonu, rychlosti odezvy systému a v noteboocích ještě třeba odolností a spotřebou, stala se ústřední výhodou magnetických (či mechanických) úložišť kapacita. Aby HDD mohla konkurovat, musí ale ložná plocha dál růst, jelikož u SSD cena za gigabajt také klesá. Vývoj v této oblasti by skutečně měl přinést navýšení dostupných kapacit o několik terabajtů.

Vyplynulo to z informací, které se na veřejnost dostaly, když firma Seagate tento týden informovala o svých hospodářských výsledcích. Během konferenčního hovoru s analytiky sdělili představitelé firmy, že v přípravě na uvedení jsou nyní modely, které zvednou kapacitu na 14 a posléze 16 TB. Do prodeje by se údajně měly dostat během příštích 18 měsíců. Seagate má v nabídce momentálně jako největší model 10 TB disk s héliovou náplní, přičemž připravuje také 12TB verzi, která by se asi měla ukázat v bližším horizontu.

Disky s kapacitou 14 a 16 TB by pravděpodobně také mohly být založené na héliu, které umožňuje uložit dovnitř pouzdra více záznamových ploten. Další technické podrobnosti už ale nemáme, takže nevíme, jak to bude například se záznamem SMR. Ten zvyšuje kapacitu, ale činí přepisování problematickým, takže je vhodný zejména pro archivování dat či zátěže sestávající převážně jen ze čtení. Je možné, že SMR bude používat 16TB varianta, zatímco 14TB disk bude mít stejné plotny s konvenčním záznamem (a tím nižší kapacitu).

Údaj o příchodu „do 18 měsíců“ je bohužel poměrně nekonkrétní, asi jeho ale třeba vykládat tak, že se tato úložiště objeví někdy kolem poloviny roku 2018 nebo v jeho druhé čtvrtině. Teoreticky by ještě byla možná varianta, kdy 16TB model bude skutečně trvat rok a půl, nicméně 14TB disk by se mohl objevit o něco dříve, třeba ještě před koncem letoška. Pokud jsou ale oba založené na stejné technologii a plotnách, pak mezi nimi spíš velká časová mezera nenastane.

MMF24

Seagate Barracuda Pro 10 TB Seagate Barracuda Pro 10 TB

20 TB za tři roky

Další významné navýšení kapacity dosažitelné s pevnými disky (respektive alespoň těmi od Seagate) má přijít v roce 2020. Tehdy by podle dřívěji prezentovaných plánů měly přijít na trh 20TB disky. V tomto případě je ale asi konkrétní použitá technologie teprve v přípravě, takže by mohlo dojít ke zpoždění, reálně tedy počítejte se třemi ale možná spíše čtyřmi lety čekání.

Tato velká HDD budou zřejmě poměrně drahá, coby disky s velkým množstvím ploten. Uplatnění tedy bude hlavně v serverech a síťových úložištích, v běžných stolních PC asi budou spíše výjimečná. Ovšem jejich evoluce se sebou přinese zvětšení kapacity ploten, které se poté přenese i do levnějších HDD. Měla by tedy vzrůst i kapacita levnějších pevných disků. Zprostředkovaně by tedy tento vývoj mohl zlevnit i modely s kapacitami například 2–6 TB.