Hlavní navigace

Seagate uvádí NAS HDD pro náročné. S předplacenou obnovou dat po selhání

3. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ze sestavy výrobců pevných disků zůstala v podstatě jen Toshiba a dvojka WD a Seagate. Ovšem co se týče sortimentu to je spíš naopak, v poslední době přišli výrobci s velkým množstvím specializovaných řad disků. Například HDD pro bezpečnostní kamery, audio-video, úsporné modely, nebo řadou pro NAS. Tento týden přidává firma Seagate do nabídky opět další zvláštní kategorii: Enterprise NAS HDD. Tyto disky budou určené pro větší síťová úložiště a náročnější použití a mají také speciální záruku.

Enterprise NAS HDD doplní základní řadu disků pro síťová úložiště, podobně jako to má WD u řad Red a Red Pro. Seagate již s novou řadou cílí hlavně na firemní klientelu. NAS disky třídy Enterprise mají mít vyšší spolehlivost, ale také výkon a parametry. Zatímco běžná NAS HDD jsou určena do úložišť s jedním až osmi disky, řada Enterprise už je míněna spíše pro racková NAS s čtyřmi až šestnácti disky. Jejich firmware již je také více optimalizován na výkon, včetně provozu v poli RAID. Tyto disky jsou v podstatě jakýmsi mezistupněm mezi běžnými HDD a vyššími serverovými řadami jako je Enterprise Capacity HDD.

Seagate uvádí disky Enterprise NAS HDD
Enterprise NAS HDD jsou mezistupněm mezi řadou NAS a vyššími serverovými modely

Enterprise NAS HDD se bude prodávat ve verzích s kapacitou 2, 3, 4, 5 a 6 TB v 3,5" provedení pro rozhraní SATA. Seagate uvádí, že disky budou mít rychlost rotace 7200 otáček za minutu (běžná řada pro NAS běží jen na 5900 ot./min.), takže sekvenční přenosové rychlosti mají sahat až k 216 MB/s. Disky by měly mít 128MB vyrovnávací paměť a také je zabudován senzor detekující a kompenzující vibrace.

Seagate uvádí disky Enterprise NAS HDD

 

Obnova dat po havárii coby součást záruky

Disky mají proti základní řadě pro NAS o něco navýšené údaje o spolehlivosti. Střední dobu mezi poruchami zvedlo Seagate z 1 milionu hodin na 1,2 milionu a výskyt chyb čtení má být o jeden řád nižší (jeden z trilionu přečetných bitů, u NAS HDD to má být jeden ze sta bilionů). Na modely Enterprise NAS HDD se také vztahuje delší záruka o délce pět let. Zajímavé je, že její součástí může být také nárok na obnovu dat při selhání. V rámci té Seagate zajišťuje vedle náhrady zařízení i službu obnovy obsahu z disku, který selhal vlivem vnějších vlivů, nehody, ale i chyby uživatele. Tento servis ovšem asi není součástí základní ceny, mělo by jít o možnost dostupnou za příplatek.

Seagate uvádí disky Enterprise NAS HDD
Srovnání parametrů Enterprise NAS HDD s dalšími řadami

Ceny této služby ovšem zatím neznáme a Seagate zatím nezveřejnil ani ceny samotných disků. Podle webu AnandTech za ně ale firma hodlá požadovat podobné ceny, jako mají disky WD Red Pro při stejné kapacitě (ty ovšem končí už na 4 TB).

TIP: Data z nefunkčního pevného disku můžete zkusit získat i pomocí těchto nástrojů a služeb.

CS24

 

Zdroje: Seagate, AnandTech