Hlavní navigace

Seagate zavírá největší továrnu na pevné disky. Ztrácí třetinu výrobní kapacity

18. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz

V prosinci jsme tu měli neblahou zprávu, dle které je třeba se připravit na pokračující zdražování úložišť SSD, za nímž stojí nedostačující výroba NAND, ale i pevných disků, které je zase způsobeno tím, že výrobci kvůli propadu prodejů těchto zařízení omezují výrobní kapacity. Tento problém je reálný, přes víkend se totiž v médiích objevila zpráva, která pro oblast pevných disků nezní moc optimisticky: Seagate, jeden ze dvojky největších výrobců, přistoupil k uzavření jednoho ze svých největších výrobních závodů.

Továrnou, která utichla, je komplex v čínském Su-čou (v anglické transkripci Suzhou). Jde o největší provoz z těch, které sestavují kompletní pevné disky z komponent, jeho prostory mají výměru přes sto tisíc metrů čtverečních. Seagate má sice ještě rozlehlejší továrny, ale ty jsou specializované na výrobu základních komponent jako jsou záznamové hlavy nebo plotny, případně tyto komplexy zahrnují také další nevýrobní aktivity. Továrna v Su-čou byla jedním z provozů, který z těchto součástek montoval hotové disky a probíhalo zde také jejich finální testování, po němž mířily přímo na trh.

Seagate tento provoz, původně patřící firmě Maxtor, již odstavil a propustil všechny zaměstnance (poslední z 2217 lidí by měli odejít 18. ledna). Podle firmy bylo toto opatření bohužel nutné, jelikož firma musí své celosvětové kapacity zredukovat kvůli nákladům a tržním trendům, tedy nižšímu zájmu o magnetické disky kvůli přechodu počítačového průmyslu na SSD. Restrukturalizace s těmito cíli byla oznámena již v létě.

Propad poptávky je zřejmě takový, že se celá velká továrna už neuplatní a potřebné práce zastanou i zbývající objekty různě po světě. Mělo by jít hlavně o dva závody v Číně (ve Wu-si) a Thajsku (v provincii Korat), jejichž výhodou je integrace i s výrobou některých komponent, takže pak není třeba tolik materiálu transportovat po světě. Tato schopnost v Su-čou chyběla, továrna jen montovala z dovezených dílů. Jaký bude další osud samotného objektu, který Seagate přímo vlastní, není známo, firma se jej nejspíš bude snažit prodat.

Produkce disků klesne, ale kapacita může růst

Výrobní kapacita dostupná v případě potřeby ale teď logicky bude výrazně nižší, podle dřívějších oznámení měla padnout z nějakých 55–60 milionů disků za kvartál na 35–40 milionů. Jak ale poukazuje web AnandTech, který na tuto operaci upozornil, důležitý detail je, že Seagate odstavil jen finální montovací linku, zatímco kapacitu závodů vyrábějících plotny a hlavičky si alespoň zatím ponechal. Může tedy vyrobit o třetinu méně disků, ale co do kapacity v terabajtech (respektive počtu ploten) jeho možnosti zas tolik neklesly.

Dosavadní struktura výrobních provozů Seagate (Zdroj: AnandTech) Dosavadní struktura výrobních provozů Seagate (Zdroj: AnandTech)

Firma se tedy zřejmě bude soustředit na to, aby prodávala hlavně větší a dražší disky s vyšším počtem ploten. Již před časem Seagate zvýšil počet médií instalovatelných do běžných 3,5" HDD na šest, zatímco konkurenti používají jen čtyři nebo pět. Navíc nyní již také vyrábí disky s héliovou náplní, které opět umožňují plotnu či dvě přidat. Více ploten vyžaduje také více hlaviček, takže ačkoliv bude Seagate na kusy produkovat méně HDD, při zaměření na vysokokapacitní modely může celkové množství komponent uvnitř pouzder klesnout podstatně méně, nebo třeba i stoupnout.

KL24

Menší HDD jsou obecně více ohrožena SSD a při nízké ceně tedy výrobci pevných disků asi budou vyrábět méně modelů jen s jednou či dvěma plotnami, které by se častěji do PC montovaly v roli systémového HDD. Místo toho se budou asi snažit vyrábět více disků s vyšší kapacitou, jejichž rolí bude spíše datové úložiště, ať už interní, externí, nebo třeba v NAS, pro což SSD kvůli cenám za gigabajt obvykle nejsou konkurenceschopné. Po velkokapacitních HDD je také stále velká poptávka v datacentrech.

Pro nás nicméně ze snižování kapacit asi plyne, že by se HDD mohly v budoucnu stát dražší záležitostí než dnes, k čemuž omezení výroby a nabídky obvykle vede. Na cenu by sice měla teoreticky tlačit konkurence, pokud ale i ostatní výrobci (Toshiba, Western Digital) budou své kapacity redukovat kvůli nákladům také, nelze se na tento faktor spoléhat.

Byl pro vás článek přínosný?