Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Seagate zveřejnil, která HDD mají záznam SMR. Je jich opravdu hodně. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 8. 6. 2020 18:03

    tynyt

    Ono to má ještě jiné důsledky, než píše Šarik - umře ti disk v poli (je skoro jedno, jestli to je R5, R10 nebo R6), takže pole ti nyní běží v degradovaném režimu. Ty v klidu disk vyměníš a začneš rebuildovat. A ono docela vážně hrozí, že rebuild ti nedoběhne, nebo doběhne s chybami, protože pole nebude schopno rekonstruovat data z onoho "kamerového" disku, který chybný sektor buď nepřečte vůbec, nebo jeho čtení vzdá brzo. U moderních RAIDů to většinou nebude znamenat absolutní rozpad pole, ale "jen" nekonzistenci, tj. data nebudou tatáž, jako jsi je na disky zapsal. U fotek, videa to asi vadit nebude, ale třeba kritická záloha SQL nebo systému, či nějaký archiv už postiženy budou prakticky k nepoužitelnosti. Teoreticky máš šanci u R10 a R6, že ta data budou ještě někde jinde - jako záloha parity, nebo se "trefíš" do druhého stripu, který má ještě své zrcadlo - ale v obou případech je to haluz. Staré SCSI řadiče takové disky nemilosrdně vyhazovaly, BTW, tam bys o pole přišel rovnou...

    Ono je vždy otázka, do jaké míry chceme chránit ukládaná data. Na sbírku internetových videí si leckdo troufne použít i stripované pole či JBOD, nebo věci jako unRAID. Ale v okamžiku, kdy jde o unikátní a nenahraditelná data je jakékoli pochybení či HW chyba citelně bolestivá - zejména dnes, v době digitální, kdy osobní/soukromá data v podobě fotek, dokumentů nebo videí mají málokdy fyzickou (papírovou) podobu. Už jsem potkal pár lidí, kteří přišli o 20 let digitálních fotek, fotek lidí, kteří třeba už nežijí - a až když to přišlo, tak teprve zjistili, o jak velkou část historie svého života přišli. Naše (pra)babičky měly fotoalba - sice s málo fotkami, ale tyto, založené na bezpečném místě a předávané z generace na generaci, přežily století. Co máme my? NASy plné tun digifotek, nebo totéž ve silně volatilním prostředí cloudů.