Hlavní navigace

Šéf nVidie říká: HW raytracing není na hry

27. 10. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rozhovor se šéfem Nvidie berte jako takový předkrm před sérií článků o GeForce 8800 GT a dalších třech novinkách společnosti Nvidia, jimž bude v různých listopadových dnech končit embargo (NDA). Překlad otázek i odpovědí je velmi volný, zkrácený, nejedná se o citaci, ale rozhodně jsem neměnil původní význam. Z otázek a odpovědí museli být vynechány ty, jež něco dosud neznámého prozrazují o produktech, které jsou dosud pod NDA.

Myslíte, že jste udělali dobře s návrhem CUDA? Není pro větší rozšíření lepší otevřenější přístup ATI/AMD s jejich podporou jazyka nižšího řádu (obdoba assembleru), kdy si může programátor použít jakýkoli vyšší jazyk a není omezen jen na váš jazyk a tím i váš hardware?

Lidé nepíší programy v instrukcích pro x86 (assembleru), lidé programují v C, C++, Visual C++. Když jsme uvedli GPGPU, tak jste nám říkali, že ATI už přece má GPGPU. Víte, jak jste se mýlili? GPGPU bylo programováním GPU přes OpenGL. Ale počítačové programy nepoužívají OpenGL. Visual C++ nemá ani kompilátor pro OpenGL. Takže otázka by měla znít, co používat pro programování GPU? CUDA je vlastně programování v jazyku C. Co dělá takový x86 procesor? Překládá CISC mikrokód do RISC. Architektura CUDA překládá nenativní příkazy do nativních (hardwarově akcelerovatelných). CUDA není o efektivitě všech, ta je o naší efektivitě. Programátory tak může zajímat jen to, zda umí programovat v C, C++, Visual C++.

Co se týká otevřenosti přístupu: ukažte mi dnes jiné GPU nevycházející z Nvidia G80, které umí zpracovat jazyk C. Ukažte mi jej. Kdokoli, kdo má v současnosti produkt založený na G80, může využívat kompletních nástrojů CUDA. Myslím, že CUDA je hodně demokratická platforma.

Jen-Hsun Huang právě odpovídá na otázku kolem správnosti přístupu CUDA. Na začátku ještě zaslechnete kus čínské (nebo japonské) angličtiny asijského novináře. Klepnutím přehrajete video

Proč pořád děláte jen takové malé kroky v cestě za vyšší kvalitou obrazu ve hrách? Už léta vidíme různé demonstrace raytracingu v reálném čase a vaše GPU s podporou hardwarově akcelerovaného raytracingu pořád nikde.

V čem vám raytracing přinese nejviditelnější vizuální zlepšení? Jsou to hlavně všelijak lesklé předměty. Kolik takových objektů v typickách hrách máte? Má smysl kvůli nim zabudovávat raytracing do herních GPU, když z principu musí být mnohem pomalejší než dnešní rasterizace? Jedna firma se už pokusila udělat GPU (generace DirectX 7) s hardwarovým raytracingem. Dopadlo to samozřejmě naprostým neúspěchem. Je nesmyslem udělat GPU, jež bude zvládat HW raytracing a vylepší tak vzhled pár věcí ve scéně za cenu násobně nižšího výkonu. Ne, hardwarový raytracing podle mě není Svatým grálem návrhářů GPU.

Pro novináře všechno: Více než hodinu na sebe Jen-Hsun nechal promítat střídavě své jméno s nápisem Editor's Day a logo Nvidia z tapety. Klepnutím zvětšíte

Nebojíte se, že když je teď v prodeji téměř stejně výkonná GeForce 8800 GT za poloviční cenu oproti GeForce 8800 GTX a ještě nižší oproti Ultra, že si tyto dražší karty už nikdo nekoupí?

G80 zcela změnila obchodní model u grafických karet. Highend se najednou neprodával po kusech, ale masově. A prodává se tak dosud. Stále máme nové alokace na 8800 GTX i Ultra, které tak tak stíháme uspokojit. Navíc jen GTX a Ultra vám umožní 3-way SLI a hlavně mají přece jen větší framebuffer (oněch 256 MB navíc pomůže třeba v Crysis) a širší paměťovou sběrnici (oceníte při vysokých rozlišeních s anti-aliasingem). O prodeje těchto karet proto nemám strach.

GeForce 8800 se prodávala v množstvích dosud běžných jen pro levnější grafiky. Klepnutím zvětšíte

Před více než dvěma lety jste nám Nvidia demonstrovala svá mobilní grafická jádra do přístrojů jako jsou mobilní telefony. Nějaký čas přece jen uplynul a nejenže jsem v poslední době o pokroku Nvidie v této oblasti nic neslyšel, ale já nevidím, že bych všude narážel na telefony s 3D akcelerovanou grafikou Nvidia.

Pro počítačovou firmu je nesmírně těžké vstoupit a rozjet svůj byznys na svým charakterem zcela odlišném trhu jakým jsou čipy pro mobilní zařízení. Máte pravdu, ve vámi zmíněnou dobu jsem věřil, že je to zajímavá šance, ale ukázalo se, že prosadit se znamená enormní množství energie a hlavně nákladů. Proto jsem před rokem učinil těžké rozhodnutí: stop vývoji GPU pro mobilní telefony a podobná zařízení. Není to definitivní stop, možná už přiští rok vám oznámím obnovení činnosti, ale zatím na tom nepracujeme.

nForce je PC kompatibilní čipová sada, nevím, proč se divíte, že na ní běží CrossFire. Klepnutím zvětšíte

Co říkáte na to, že HP v jedné z konfigurací Blackbird 002 nasadilo CrossFire na desce s čipovou sadou nForce? Nezdá se vám to nebezpečné, nebudete podobným věcem nějak aktivně bránit, jak je vůbec možné, že to jde?

Proč by to nešlo? Čipová sada nForce je PC kompatibilní. Žádné překážky pro zprovoznění dvou PC kompatibilních grafik ve spřaženém režimu zde nejsou a nemohou být. Nevím, co přesně vedlo HP k vytvoření této konfigurace, ale nijak se toho neobávám, ani kdyby AMD možnost používat CrossFire na SLI deskách umožňovala v ovladačích. Bez znalosti všech detailů architektury nForce, bez znalosti každého registru nemůže jiné grafické řešení než SLI využívat všech možností nForce a přinést tak srovnatelné nárůsty výkonu jako SLI.

Poznámka redakce: CrossFire by pro svůj běh neměl vyžadovat žádnou podporu ze strany čipové sady, vše je o inteligenci obvodů na kartách Radeon, spojovacích můstcích a přenosové rychlosti PCI Express; zde tedy s Jen-Hsunem nesouhlasím a myslím, že CrossFire může být na nForce stejně efektivní jako SLI, klid by mu měla dávat spíše pomalost vývoje ovladačů pro nové hry u AMD.

Plánujete uvést open source ovladače?

V blízké budoucnosti ne.

MMF24

Víte, co mi vadí? Že pro mnoho notebooků si nemůžu stáhnout nové ovladače, jakmile je Nvidia vydá, a to někdy dokonce zcela znemožňuje hraní mnoha nejnovějších her. Herních notebooků je víc a víc, hodláte s tím něco dělat?

Ano, nám to vadí také a opravdu už teď pracujeme na kompletní změně strategie a podpory OEM výrobců, co ovladačů se týká. Chceme, aby bylo možné mít aktuální ovladač okamžitě, stejně jako vy, hráči. Brzy se toho dočkáte.