Hlavní navigace

Šéfdesignér Googlu: „Desítky jsou jako Windows XP s plochým designem“

3. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Designér Matias Duarte je známý tím, že navrhl vzhled operačního systému webOS. Tehdy v Palmu vytvořil moderní mobilní operační systém, který se v několika směrech dost lišil od Androidu, iOS, Windows Mobilu nebo Symbianu. Jenže obchodně webOS pohořel a Duarte šel pracovat do Googlu. Tam dohlížel na vytvoření uživatelského rozhraní pro tablety, byl zodpovědný za designový jazyk Holo i současný Material.

Současný viceprezident Google rozčeřil internetové vody na svém Twitteru, kde vyjádřil zklamání z Windows 10. „Zrovna nastavuji Surface 4 a Windows 10. Nevím, proč jsem byl tak natěšený to vyzkoušet. Je to v podstatě XP s plochým designem,“ napsal včera. Desítka v názvu podle něj znamená, že systém působí jako před deseti lety.

Výchozí tapeta pro Windows 10

Duarte prý není zklamaný z toho, jak systém vypadá, ale jak funguje. Od XP se prý nic nezměnilo. Sám by byl hodně smutný z toho, kdyby Android za deset let fungovat stejně jako dnes. Sympatický mu prý byl přístup Windows 8, to se Microsoft snažil něco změnit.

Jenže v desítkách od toho ustoupil. Designový jazyk Metro, který chtěl prosadit Steven Sinofsky, byl až příliš odvážný. Osmičky pohořely zřejmě i kvůli tomu, že byly jiné než předchozí systémy. Sinofsky v roce 2012 z Microsoftu odešel a firma začala připravovat nový systém, jenž měl vzít to dobré ze sedmiček i osmiček. To znamená starou logiku ovládání, ale modernější vzhled a lepší podporu tabletů. Koncept dlaždic ale ustoupil do pozadí a Metro prakticky zaniklo.

 

CS24

Duarte není sám, kdo tohle kritizuje. Petr Urban se v recenzi do Windows 10 také pustil, ale holt není v top managementu největší internetové firmy, takže jeho názor nebyl slyšet. Rozhodně byste si však ve volných chvílích měli přečíst:

Zdroj: Matias Duarte via Neowin