Hlavní navigace

Největší změna v historii Bitcoinu zastavena. Kryptoměna se zatím nebude dělit

9. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: vjkombajn / Pixabay

Kolem Bitcoin je letos velmi rušno. Kolísavý kurz na burzách přináší dramatické propady i vysoké růsty. Cena za BTC před týdne překonala 7000 dolarů. Během včerejška atakovala hranici 7800 dolarů, to když trh reagoval na pozitivní změnu, že se bitcoin už letos nebude dělit.

Nedostatečná kapacita Bitcoinu

Nejznámější kryptoměnu trápí hlavní problém – nedostatečná kapacita sítě. Veškeré transakce se v síti zapisují do bloků tzv. blockchainu („distribuované účetní knihy“). Jeden blok má konečnou kapacitu pro uložení informací o transakcích (dnes 1 MB) a je omezen i počet samotných bloků. Bloky se podle složitého (a stále komplikovanějšího) matematického vzorce musejí nejdřív vypočítat (tzv. vytěžit) a složitost je nastavená tak, aby jeden vznikal v průměru asi každých deset minut.

TIP: Podle výrobců grafik ještě těžní mánie nekončí, vydrží prý minimálně do konce roku

Omezení kapacity i množství bloků ovlivňuje onu kapacitu sítě. Dnes je stropem přibližně 350 000 transakcí za den, tj. 4 za sekundu. Karetní společnosti jako Visa jich za stejnou dobu dokážou zpracovat tisíckrát tolik. Odesílané bitcoiny tak mají různou prioritu danou tím, jak velký kdo zaplatí transakční poplatek. Kdo nechce čekat, musí zaplatit víc. Letos kvůli tomu poplatky extrémně vzrostly a za každou transakci se například tento týden platilo v průměru 6 dolarů. To Bitcoin vyřazuje ze hry, pokud jde o malé obchody a posílání nižších částek.

Vznikl Bitcoin Cash

Komunita si to uvědomuje a navrhla několik kroků, jak kapacitu zvýšit. Jenže komunita není jednotná a navržené kroky nevyhovovaly všem. V srpnu proto přišel tzv. hard fork, vznikla nová kryptoměna Bitcoin Cash. Začala se stejným blockchainem (takže stávající držitelé BTC najednou měli i BCH), ale veškeré budoucí transakce už na blockchainu Bitcoinu běží nezávisle. Bitcoin Cash má bloky s kapacitou 8 MB. Dnes jde o třetí největší kryptoměnu. Cena se pohybuje okolo 600 dolarů za jednotku.

Bitcoin Cash si udržuje cenu okolo 600 dolarů Bitcoin Cash si udržuje cenu okolo 600 dolarů

Segwit aneb malý upgrade už proběhl

Větší část komunity chtěla postupné změny. Taktéž v srpnu byla do sítě nasazena nová technologie Segwit upravující datovou strukturu bloků, která s novými verzemi softwaru dokáže do 1MB bloků uložit až dvojnásobek transakcí. Samotný blockchain se ovšem nemění a je zpětně kompatibilní, proto se o Segwitu mluví jako o soft forku.

CS24

Segwit2x měl být záchranou, ale nepřijde. Zatím

Segwit měl být ovšem pouze dočasným řešením. Dopředu se plánovalo, že se do sítě nasadí Segwit2x, který by velikost bloku zvýšil na 2 až 8 MB podle typu ukládaných dat (fakticky by už bloky neměly megabajty, ale pro srovnání s dřívějšími verzemi se to takto zjednodušuje). Technologie 2x by ovšem také znamenala hard fork, tj. fakticky by vznikla nová měna i blockchain. Mělo k tomu dojít po vytěžení bloku s číslem 494 784 (nejspíš příští týden).

Bitcoin už byl blízko k překonání 8000 dolarů Bitcoin už byl blízko k překonání 8000 dolarů

Zde se vracíme k prvnímu odstavci. Přední společnosti podnikající v Bitcoinu včera rozhodly, že se nasazení 2x pozastavuje a k dělení zatím nedojde. Komunita prý pořád není jednotná a bez nastoleného konsenzu může vývoj BTC jít do kytek. Zároveň ale dodávají, že tento stav nevydrží věčně a kapacitu bude nutné navýšit. K dělení tak určitě jednou dojde. Jen ne letos.