Hlavní navigace

Jsou sluchátka pro audiofily, pro netopýry – a pak je tu Sennheiser Orpheus, nejdražší sluchátka na světě

3. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Sennheiser se u modelu Orpheus HE 1 chlubí statusem nejlepších sluchátek na světě, jejichž schopnosti reprodukce zvuku jsou daleko za hranicemi lidského sluchu. Minimálně jsou za hranicemi peněženky, ale při popisu tohoto systému se příliš nejde ubránit superlativům. Stojí 1 665 000 Kč, některé zdroje uvádí cenu 50 000 €.

Celý sluchátkový systém je vložen do bloku kararského mramoru, z něhož vystupují elektronkové zesilovače ve vakuu v kombinaci s těmi tranzistorovými. Samotná sluchátka mají elektrostatický měnič, platinové membrány o tloušťce 2,4 μm a frekvenční rozsah 8 Hz až 100 kHz. Lidské ucho vnímá přibližně 20 Hz až 20 kHz a navíc jen v mladém věku. Sennheiser uvádí i nejnižší zkreslení zvuku, jaké kdy bylo naměřeno (0,01 % na 1 kHz/100 dB).

he1_detail_shot_xmos_01_rgbhe1_detail_shot_earpad_04_rgb

Vestavěný D/A převodník s osmi ESS Sabre čipy umožňuje přehrávat signál až do vzorkovací frekvence 384 kHz. Do systému si může připojit vlastní sluchátka i případný druhý posluchač.

x1_desktop_se_he1_image_text_558x428pxhe1_topview_rgb

KL24

Nejen pro efekt je mramorový blok opatřen motorky, které po zapnutí vysunou elektronkové zesilovače. Tento start je určen pro jejich zahřání na provozní teplotu a teprve poté se otevře kryt samotných sluchátek.

20170822_114518 Mušle jsou skoro přes celou hlavu (foto: www.hitechcentury.com)

Ač to na obrázcích nevypadá, mušle nejsou jen kolem uší, ale téměř kolem hlavy. Tyhle sluchátka jsou ručně vyráběná a za jeden den se vyrobí jen jeden kus. Za rok nějakých 250 kusů. A určitě se najde někdo, kdo si do nich pustí stažené empétrojky…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.