Hlavní navigace

Senzorová smršť. Windows 10 prozradí výšku, srdeční tep, teplotu atd.

25. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows 10 padnou snad všechna omezení, která byla nakladena do cesty Windows Phone. K mnoha a mnoha vylepšením pod kapacitou bude patřit rovněž podpora všemožných senzorů. Další materiály z konference WinHEC odhalily, že v telefonech potenciálně nalezneme barometr, který umožní sledování počtu vystoupených schodů.

K senzorům se hodí dodat, že nejenže nebudou muset být obsaženy pokaždé všechny, v zařízení dokonce nemusí být přítomen ani jeden. Podmínky pro instalaci systému senzory nevyžadují.

Proximity senzory dnes detekují blízké objekty. Hlavně hodnotí, jestli máme telefon u ucha nebo v kapse. Nově budou podporovány senzory schopné detekovat objekty vzdálenější. Na seznam přibudou senzory na sledování podmínek v okolí, čili bude sledována teplota, vlhkost vzduchu, úroveň oxidu uhličitého, UV záření apod.

Tyto senzory budou patřit k těm, kde si podporu zařídí sám výrobce zařízení. Je potěšující, že tu možnost mít bude, s Windows Phone by nepochodil. U člověka samotného bude monitorován srdeční tep. Některé stávající Lumie obsahují čip SensorCore, jenž počítá kroky, které každý den ujdete. Ten nám však zatím nedokázal říct, kolik toho nachodíme vertikálně. To změní barometry.

Sledování aktivity člověka úplně nové nebude, s Windows 10 nicméně bude podpora pro počítání kroků (a další) obsažena přímo v systému a bude ji moct využít libovolný výrobce. Není nikde napsáno, že každé zařízení s Windows bude nutně obsahovat zmíněné senzory. Např. měření hladiny CO2 se bude hodit hlavně pro detektory do domácností.

 

Pamatujte na to, že Desítky jsou stavěné na budoucnost, tedy i na internet věcí. Bude je možné implementovat do všechno možných zařízení. Smartphony, tablety a klasické počítače budou pouze částí jejich životního prostředí. K dalším potěšujícím věcem se zařadí více možných rychlých úloh v centru akcí.

Lukášovi tam pořád chybělo přepínání mobilních dat, které se ovšem objevilo již ve Windows Phone. Velice ho potěší, že v Desítkách najde pravděpodobně také přepínání LED, kterou lze využít jako svítilnu. Další novinkou bude tlačítko pro rychlé přidání poznámky. Nevíme, jestli bude napojené na OneNote, případně na libovolnou kompatibilní aplikaci třetí strany.

KL24

Zdroj: Channel 9 via Windowsphonehub

Channel 9 via Windows Central

Byl pro vás článek přínosný?