Hlavní navigace

Šeptanda: Apple představí pasivně chlazený 12" MacBook Air

24. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uživatel macbookproDIY diskutující na čínském fóru Weiphone tvrdí, že Apple letos uvede nový formát MacBooku Air. K dosavadním 11" a 13" modelům přijde 12" s vyšším rozlišením Retina. Stejný uživatel už před časem odhalil některé dřívější MacBooky, a proto mu zahraniční magazíny v čele s MacRumors dávají určitou váhu.

Dvanáctipalcový Air by vůbec neměl obsahovat ventilátor, takže s pasivním chlazením bude zcela tichý i při vysoké zátěži. Novinka podle čínských zdrojů nebude obsahovat klikatelný trackpad jako současné MacBooky, ale mechanické tlačítko bude nahrazeno zvláštním tlakovým snímačem. Podobný nápad si už Apple nechal patentovat.

Patent Applu týkající se konvertibilního dotekového notebooku
Patent Applu týkající se konvertibilního dotekového notebooku

Společnost NPD DisplaySearch loni odhadovala, že Apple přijde s novým 12" Airem s netradičním rozlišením 2304 × 1440 px. Spekulovalo se rovněž o tom, že firma chystá větší 12"–13" iPad. Nemůže jít o jedno a totéž zařízení? Apple si už nechal patentovat konvertibilní dotykový notebook ve stylu Asusu Transformer.

Otázkou zůstává použitý hardware a systém. Ač se OS X a iOS velmi těsně prolínají, OS X je stále záležitostí procesorové architektury x86 a iOS zase běží výhradně na ARMu. Novinka tedy musí být něco jako iPad s klávesnicí nebo nevýkonný MacBook Air. V tak tenkém těle, jako má Air, není možné současné výkonné procesory chladit pasivně.

Povede se to možná s novými CPU na bázi 14nm architektury Broadwell-Y (TDP 3,5 a 4,5 W), ale ta přijde až na podzim. Dnes lze pasivně uchladit procesory z rodiny Bay Trail, které najdete třeba v tabletech s Windows 8. Ty jsou ale citelně pomalejší a výkonnostní propad oproti současnými MacBookům Air by z 12" novinky udělal prakticky jiné zařízení. Nebudeme už však dále vařit z vody a necháme se překvapit. Buď Apple chystá fakt velkou věc, nebo jsme se pouze nachytali na novinářskou kachnu.

CS24

 

Zdroj: MacRumors