Hlavní navigace

Šeptanda: EU prý chce rozdělit Google na dvě firmy. Vyhledávač a zbytek

24. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

List Financial Times píše, že se v Evropském parlamentu bude jednat o možném rozdělení Googlu na dvě firmy. Vyhledávač a zbylé komerční aktivity. Návrh má údajně podporu dvou nejsilnějších poslaneckých frakcí: lidovecké a socialistické.

Řešit rozdělení firmy na půdě europarlamentu je hodně nestandardní záležitost. Poslanci nemají pravomoci k tomu, aby takový krok mohli vynutit. Byl by to ale jednoznačný vzkaz Evropské komisi, která v posledních letech vede proti Googlu antimonopolní vyšetřování. Komise, Google a konkurence, která to vyšetřování také promlouvá, stále nemohou najít společnou řeč a konečně řešení, jež by vyhovovalo všem.

 

Případ navíc může nabrat nové obrátky. Složení parlamentu i komise EU se letos ve volbách proměnilo. Günter Oettinger, jenž se stal komisařem pro digitální ekonomiku, už nedávno řekl, že zvažuje zavedení speciální „daně pro Google“. Ve vyhledávači zobrazuje autorsky chráněné materiály cizích společností, takže by za to měl platit.

Oettinger je Němec a u našich západních sousedů se s Googlem vůbec nemažou. Prakticky mu zakázali fotit ulice do Street View a stále se tam řeší ochrana osobních údajů nebo právě zneužívání informací mediálních domů ve vyhledávači a službě Google News.

Osobně si rozdělení vůbec nedokážu představit. Google v posledních letech pracoval na tom, aby vyhledávač co nejvíce propojil s ostatními svými službami. Důvodem jsou personalizované výsledky, tedy šité na míru každému uživateli, ať už v běžném vyhledávači, nebo osobním asistentovi Now. Rozlomení firmy by celé snažení narušilo.

CS24

 

Zdroj: Financial Times (nutná registrace)