Hlavní navigace

Šeptanda: Google chce koupit WhatsApp. Cena se prý blíží miliardě dolarů

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tajné zdroje magazínu Digital Trends mluví o možné akvizici mobilní komunikační platformy WhatsApp. O nákup má údajně zájem Google, cena obchodu stále roste a prý se blíží miliardě dolarů. Už dříve se spekulovalo, že se kolem WhatsApp motá i Facebook.

Google chce údajně koupit WhatsApp
Google chce údajně koupit WhatsApp (foto: WhatsApp) 

Google by mohl WhatsApp zapojit do nového univerzálního kecálka Babble, o kterém se ale také zatím mluví jen neoficiálně. Je až s podivem, že Google nabízí všechny možné formy komunikace, ale „něco jako WhatsApp“ nemá. Jen počítejte s námi: provozuje e-mail (Gmail), sociální síť (Google+), textový chat (Talk), hlasový a video chat s jednotlivci i skupinami (Hangout) i VoIP volání do pevných a mobilních sítí (Voice). To jsou stovky lidí, kteří denně vymýšlejí, jak by se uživatelé mohli navzájem spojovat.

Co umí WhatsApp? Je to prostá náhrada SMS a MMS. Bez dalších poplatků si můžete psát s přáteli i s celou skupinou. Mimo text jim můžete posílat také obrázky a video. Klíčovou vlastností je, že WhatsApp není složitý jako e-mail a není omezený jako obyčejné textovky. Nenahrazuje chat, smyslem není komunikace v reálném čase. Zprávy se zašlou, i když je druhá strana offline. Vyzvedne si ji a odepíše, až bude mít čas. Aplikace se váže na telefonní číslo a funguje na Androidu, iOS, Windows Phonu, Symbianu, BlackBerry i Series 40 od Nokie.

Ne že by v Googlu nemohli něco podobného také vytvořit, ale akvizice je jednodušší. WhatApp už má jméno, odhaduje se počet 200–300 milionů uživatelů (jen v Google Play má přes 100 milionů instalací) a hlavně firmě nechybí obchodní model. Což byl například problém při loňském nákupu Instagramu Facebookem. Ten žil jen z investic, nevydělával.

 

CS24

Případné pohlcení WhatApp by Google stálo asi tolik, co Facebook zaplatil za obrázkovou síť. Jenže WhatsApp je komerční aplikací (na většině platformách je první rok užívání zdarma, pak se platí dolar ročně). Firma také spolupracuje s několika světovými operátory. Je samozřejmě otázkou, co všechno by Google nakonec změnil. Zatím ale platí, že se WhatsApp alespoň snaží hospodařit soběstačně. Společnost nezveřejňuje výsledky, ale hovoří se o ročních tržbách okolo 100 milionů dolarů. Ale jestli jde o ziskový byznys, o tom se nemluví.

Zdroj: Digital Trends