Hlavní navigace

Šeptanda: Google v květnu vydá Android 4.3 Jelly Bean, nikoliv 5.0 Key Lime Pie

29. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Za dva týdny Google pravděpodobně odhalí novou verzi Androidu – tak jako každý rok na konferenci I/O. Stále se spekuluje o tom, co bude umět a jak se bude jmenovat. Další majoritní verzi 5.0 neoficiálně přezdívanou jako Key Lime Pie se prý nejspíš nedočkáme. Výplývá to z několika úniků a různých nezávislých zdrojů. Nejlepší analýzu na toto téma připravil magazín Android Police.

Šeptanda: Google v květnu vydá Android 4.3 Jelly Bean, nikoliv 5.0 Key Lime Pie
Šeptanda: Google v květnu vydá Android 4.3 Jelly Bean, nikoliv 5.0 Key Lime Pie

Sám už zachytil záznamy o Androidu 4.3 z různých IP adres a dvou zařízení (Nexus 4 a 7), které zřejmě pocházely přímo z Googlu. Číslo sestavení JWR23B, které bylo s danými logy spjato, se už také objevilo v několika reportech na vývojářském webu Chromia, kam přispívá především Google. A počáteční písmeno (v tomto případě „J“) odpovídá kódovému označení verze (tedy Jelly Bean).

Artem Russakovskii z Android Police navíc dodává, že přejmenování Androidu trvá několik týdnů až měsíců, přitom Google I/O je za rohem. Testovací sestavení mívají jiné názvy a navíc se ještě neobjevily záznamy, které by odpovídaly Androidu 5.0 a sestavení Kxxxxx. „K“ jako Key Lime Pie nebo jiná pochoutka, která by měla odpovídat zavedenému abecednímu pořadí.

CS24

 

Do toho se ještě objevují zprávy, že odklad Androidu 5.0 si přejí sami výrobci. Ti teď sotva nasazují Android 4.2. Nejnovější verze Android 4.1 nebo 4.2 je přitom nainstalována na pouhé čtvrtině aktivních zařízení. Majoritní verze 5.0 pravděpodobně přinese mnohem větší změny a vývojáři aplikací ani výrobci telefonů na to ještě nejsou připravení.