Hlavní navigace

Šeptanda: Na Chrome OS míří plnohodnotný Play Store s aplikacemi pro Android

25. 4. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už na necelé tři týdny Google možná oznámí, že jeho softwarový obchod pro Android zamíří i na desktopový systém Chrome OS. Někteří uživatelé na Redditu na svých Chromeboocích objevili v nastavení položku Enable Android Apps to run on your Chromebook. Na tom by nebylo nic divného, takové aplikace už existují a normálně fungují. Jeden z uživatelů ale publikoval i screenshot s oznámením dostupnosti Play Storu. A to je už velká věc.

Na Chrome OS zamíří Play Store
Na Chrome OS zamíří Play Store (foto: InauspiciousPagan/Reddit)

Na konferenci I/O 2014 Google oznámil, že na Chrome OS bude možné spouštět aplikace z Androidu. Na sklonku léta téhož roku si mohli uživatelé nainstalovat Evernote či Vine. Postupně přibývaly další aplikace včetně populárního přehrávače VLC. Podstatné je, že vývojáři museli aplikace ručně portovat, tj. pár věcí v kódu ručně upravit, aby software bylo možné spustit. A „pár věcí“ mohlo být i „spousta věcí“, pokud byla zdrojová aplikace těsněji provázaná s Androidem a jeho API.

 

Pokud na Chrome OS skutečně zamíří Play Store, znamenalo by to, že Google do systému implementoval další komponenty z Androidu (nejen běhové prostředí ART) a vývojáři třetích stran by se už nemuseli o nic starat. Od podzimu 2014 vede vývoj obou systémů jeden člověk a přestože se stále spekuluje, že Google oba systémy časem sloučí, sama firma to již několikrát popřela.

CS24

Chrome OS a Android si nikdy nebyly blíž. Betaverze Androidu N přinesla novinku v podobě víceokenního režimu se dvěma aktivními aplikacemi současně. Na tabletech pak experimentální nastavení dovolilo použít skutečný desktopový režim a to včetně možnosti měnit velikost oken. Pokud se tedy upravené aplikace pro Android budou umět přizpůsobit různě velkým oknům, mohou stejně přirozeně fungovat i v prostředí Chrome OS. Konference I/O 2016 konaná od 18. května nám nejspíš prozradí více.

Zdroj: Reddit via OMG Chrome