Hlavní navigace

Šeptanda: Nikon prý koupil fotobyznys od Samsungu a uvede nové bezzrcadlovky

3. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak Samsung uspěl s prodejem mobilů, tak pohořel s foťáky. Opustil zrcadlovky, kompakty a posledními produkty, které si nechal, byly bezzrcadlovky formátu NX. Loni uvedl povedené modely NX1 a NX500, ale u nás se prakticky ani neprodávaly. Jinde v Evropě mizí poslední zásoby a žádné nové modely už korejský výrobce nemá. Pravděpodobně to znamená konec.

Nebo reinkarnaci pod jinou značkou. Důvěryhodné zdroje Mirrorless Rumors tvrdí, že tento byznys od Samsungu koupí Nikon. Obchod by měl být oznámen začátkem ledna na CESu. Tam by měly firmy také oznámit, že Samsung bude Nikonu vyrábět obrazové snímače (místo Sony).

NX1 je nejlepší z bezzrcadlovek Samsungu
NX1 je nejlepší z bezzrcadlovek Samsungu (foto: Samsung)

Trh s foťáky se začíná pomalu konsolidovat. Sony kupuje výrobu snímačů od Toshiby. Canon teď údajně kroužil okolo Sigmy, ale ta nabídku na akvizici odmítla. Faktem zůstává, že tradiční japonští rivalové Canon a Nikon válí se svými DSLR, ale v rostoucím odvětví kompaktů s výměnnými objektivy jsou bezradné. Canon uvedl tři zástupce APS-C řady M. Série Nikon 1 má modelů hodně, ale maličký formát CX (1") trhem nijak nezahýbal.

Otázkou je, jestli by formát NX od Samsungu v rukou Nikonu vyrostl. Japonci by mohli využít už hotových objektivů a nezačínat od píky. Nebo NX zahodí a pouze převezmou know-how týkající například obrazových procesorů a zpracování videa. Případně je to celé kachna. S jistotou to budeme vědět až za měsíc.

KL24

 

Zdroj: Mirrorless Rumors via Petapixel

Byl pro vás článek přínosný?