Hlavní navigace

Šeptanda: Sony chystá externí foťák pro smartphony s kvalitou RX100 II

22. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na webu Sony Alpha Rumors se objevil nový drb, že prý japonský výrobce uvede externí fotomodul, který se bude dodatečně připojovat ke smartphonům a tabletům. Bude sestávat z vlastního objektivu a také velkého 1" čipu, jako má špičkový kompakt RX100 II. Informují o tom údajně spolehlivé zdroje.

Je tohle chystaný externí fotoaparát pro Xperie?
Je tohle chystaný externí fotoaparát pro Xperie? (foto: SAR)

Externí foťák bude komunikovat se zařízením přes NFC plus Wi-Fi a bude s ním možné fotit i zvlášť. Displej slouží jen jako zobrazovadlo. To znamená, že modul musí mít i vlastní akumulátor. V plánu je prý i model s menším snímačem, což by při stejně velkém objektivu znamenalo větší rozsah ohnisek (čili větší zoom).

 

Už jsme viděli kdejakou šílenost. Prodávající se tucty externích objektivů pro iPhony. Nokia zkouší nasazovat velké snímače do mobilů (1" u Sony je mnohem větší než ten v Lumii 1020), HTC zase razí cestu tradičně velkými snímači, ale s nižším rozlišením. Samsung rovnou spojuje foťáky a mobily. Společným cílem je zahubit kompakty, tedy srovnat obrazovou kvalitu a vlastnosti (nejčastěji tedy onen zoom).

Sony už s externími foťáky má zkušenosti. Hned ve svém prvním telefonu, který vzešel ze spojení s Ericssonem, totiž jeden takový prodávalo. Tehdejší T68i (vycházel však z Ericssonu T68m, měl jen jiný firmware) se dokázal spojit s modulem CommuniCam MCA-20. Byla to velká krabička s vlastní spouští a uměla fotit do rozlišení 640 × 480 px. Video to neumělo, ohnisko bylo pevné, stejně tak zaostření (fix focus). Navíc to žralo šťávu přímo z telefonu, takže se přístroj rychle vybíjel.

KL24

Může s tím Sony uspět i dnes? Xperie bude samozřejmě i nadále mít vlastní dvojici foťáků, externí příslušenství by bylo jen pro ty, kteří chtějí mnohem lepší fotky. Tedy pokud by se kvalita opravdu blížila kompaktu RX100. Jenže jak tak velký modul používat pohodlně? Samotný v ruce asi těžko, protože kdo by v jedné ruce držel foťák a v druhé telefon/tablet kvůli náhledu? K telefonu by se musel připojovat jako externí kryt (podobný gripu u Lumie 1020). Pak už se ale nabízí otázka, proč s sebou tahat ještě externí modul, když můžu mít plnohodnotný foťák.

V telefonu bude úprava a sdílení fotek lepší a jednodušší, ale stojí to za ten nekomfort? Sony by muselo přiškrtit cenu. Kdyby stál třeba špičkový telefon Xperia Z v kombinaci s externím foťákem nějakých 750 dolarů (tedy jako RX 100 II), určitě bych nad tím uvažoval i já sám. Ale pokud by Japonci chtěli více (tedy nad 200 dolarů za foťák), to už by byl úlet.

Byl pro vás článek přínosný?