Hlavní navigace

Šeptanda: V půlce října Google uvede finální Android L, Wear 2.0 a další Nexus(y)

24. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud čekáte zaručené informace a přesné údaje, přeskočte rovnou na další článek. Tentokrát totiž spojíme střípky z různých neověřených zdrojů, spekulace a naše vlastní domněnky. Google už rok neuvedl žádný nový Nexus ani finální verzi Androidu a podle všeho se to změní v průběhu příštího měsíce.

Premiéra 15., či 16. října

V říjnu loňského roku uvedl Nexus 5 a poslední Android 4.4 KitKat. O třetím čtvrtletí 2014 mluví i Nvidia, která nechtěně zveřejnila informace o novém tabletu Nexus 9. Na 16. října upozornil anonymní zdroj novináře a vývojáře Paula O'Briena. Android Police tvrdí, že 15. října Google uvede velkou aktualizaci Androidu Wear. A nakonec Android Authority od svých zdrojů zjistil, že Android L a Nexus 9 vyjdou 15./16. října.

 

To je moc náhod najednou. Přepokládejme, že všechny události spolu souvisí. Velké novinky Google představuje nejčastěji ve středu nebo čtvrtek a právě na tyto dny vychází 15. a 16. října.

Android Wear 2.0

Podle Davida Ruddocka přijde v půlce října aktualizace hodinkového systému s neoficiálním označením Android Wear 2.0. O novinkách zatím nevíme nic bližšího, ale David Singleton z Google řekl Cnetu, že chystají podporu GPS a Bluetooth sluchátek. Díky nim by se hodinky mohly trochu osamostatnit a fungovat jako hudební přehrávač nebo sportovní tracker i bez připojeného mobilu.

LG G Watch R
Přijdou LG G Watch R rovnou s novým systémem?

Během podzimu se také začnou prodávat nové modely hodinek: kulaté LG G Watch R a čtvercové Asus ZenWatch. Ty vlastní GPS neobsahují, možná jim však nový systém vdechne delší výdrž. To je zatím největší problém chytrých hodinek s Androidem. Optimalizace síťové části by mohla výdrž prodloužit z jednoho dne alespoň na dva nebo tři. Právě tolik vydrží hodinky od Samsungu, které běží se systémem Tizen. Při méně častém používání se bez nabíječky obejdou až šest dní.

Nexus 9

Google pustil k vodě společnosti Samsung i Asus, které pro něj v uplynulých letech vyrobily tablet Nexus 7 a 10. Desítka byla neúspěšná, ale o sedmipalcové modely zájem byl. Letos se překvapivě nedočkaly nástupce. Místo toho Google chystá tablet, který velikostně zapadne někdy mezi předchozí placky.

Vyrobí jej HTC, což je dost překvapivá volba. Firma zatím uvedla jen dva: Jetstream a Flyer. Na oba se už právem zapomnělo. Tchajwanský výrobce proto chystá návrat a nové tablety by mohly navázat na povedené telefony řady One.

Takhle by měl vypadat Nexus 9 od HTC
Takhle by měl vypadat Nexus 9 od HTC

Nexus 9, který také známe pod označením HTC Volantis, dostane 8,9" displej s rozlišením 2048 × 1536 px (stejně jako iPady). Uvnitř se má nacházet čipset Nvidia Tegra K1 s dvoujádrovým 64b procesorem Denver a 192jádrovou grafikou Kepler. GPU zatím v tabletech nemá konkurenci, s CPU si Nvidia také věří i před špičkami od Applu, Intelu nebo Qualcommu.

Magazín Android Police před časem získal i obrázek Nexusu 9, kromě toho v prezentaci objevil další parametry. Píše se v nich o 2 GB RAM, 16/32GB úložišti, 8Mpx a 3Mpx foťácích (větší i s optickou stabilizací). Rozměry budou 226,3 × 151,9 × 7,9 mm a hmotnost 418/427 gramů (Wi-Fi/LTE). Střípků už bylo tolik, že skutečně čekáme jen na datum a ceny.

Nexus 6, Moto Nexus a Android Silver

O dalším telefonním Nexusu se moc nemluví. LG, výrobce předchozích dvou smartphonů, tvrdí, že další už vyvíjet nebude. Na jaře to navíc vypadalo, že řada Nexus úplně skončí a Google jej nahradí prémiovým programem Android Silver.

Evan Blass z Evleaks tehdy napsal, že první telefony Silver přijdou až v únoru 2015. Silver si představte jako současnou řadu Google Play Edition. Google vybere špičkové telefony partnerů a sám se u nich bude starat o operační systém i aktualizace. Navíc jim ale nabídne lepší uživatelskou podporu i záruku a prodávat je bude ve zvláštních kioscích u operátorů.

Uniklý slajd z programu Android Silver
Uniklý slajd z programu Android Silver

Jenže přišlo léto a Google řekl, že Nexusy rozhodně nekončí. A podle čerstvé zprávy listu The Information to vypadá, že k ledu půjde právě Android Silver. To by mohlo znamenat, že ještě potenciální Nexus 6 uvidíme. Často se o něm mluví jako o Moto Nexusu, protože jej prý vyrobí Motorola. Ta už brzy nebude patřit Googlu, ale Lenovu, takže si Google nebude muset rozhádat partnery, že jim dělá konkurenci.

Telefon také známe pod označením Shamu. Už se dokonce objevil v testech GFXBench a Antutu. Ty prozradily 5,2" displej s rozlišením 1440 × 2560 px, čtyřjádrovým Snapdragon 805, 3 GB RAM, 32GB úložiště a 12/13Mpx zadní foťák. Může jít pouze o prototyp, na kterém Google ladí novou verzi systému, ale mohl by to být i nový Nexus?

Android L, Android One a budoucnost systému

Otázkou je, jestli budeme takový telefon ještě potřebovat. Nexus je důležitý hlavně pro vývojáře, protože jako první obdrží novou verzi čistého operačního systému. Z toho důvodu jej mají rádi i běžní uživatelé, kterým nevyhovují pomalé nebo nabobtnalé nadstavby a úpravy Samsungu, HTC, Sony, LG a dalších výrobců.

Před týdnem ale Google ukázal nový program Android One pro telefony za 100 dolarů, který řeší podobný problém. Oč jde? Google má pod palcem výběr hardwaru, sám se stará o systém a jeho aktualizace a výrobce si můžete telefon upravit v drobnostech. Zvolit vlastní design a nasadit své nadstavby a aplikace, aniž by tím nějak uškodil Androidu v pozadí. Nad ním bude mít výhradní kontrolu Google.

Android One uvnitř
Android One: Google vybral hardware a dodal software, výrobci mohou změnit telefonu design a přidat grafickou nadstavbu

Podobně by to mohlo fungovat i u dražších smartphonů. Stačilo by, aby Google vyvíjel jádro systému, jeho služby nebo aplikace a sám se staral o updaty. Výrobci by pouze dodávali ovladače zařízení a třeba i vlastní launchery, které by z principu neměly nijak „poškodit“ samotný operační systém. Funguje to na desktopu, proč by nemohlo u mobilů a tabletů?

Bylo by to definitivní řešení, jak zatočit s přílišnou fragmentací systému – aktuálně je v oběhu sedm verzí systému s podílem na 0,1 %. Zároveň by Google nechal výrobcům dostatečnou svobodu, aby mohli jednotlivé telefony odlišit i ve svých řadách, i oproti konkurenci.

 Fragmentace Androidu 2014 2013 2012
počet různých zařízení 18 796 11 868 3997
počet aktivních systémů 7 8 11
nejrozšířenější značka Samsung (43 %) Samsung (48 %) Samsung (40 %)

Firma už fragmentaci částečně řeší. Na konferenci I/O řekla, že systémové záplaty řešící bezpečnostní chyby bude distribuovat nezávisle na výrobcích, a to skrz Play Services. Řadu aplikací jako Search, YouTube, Hangouts, Chrome, Mapy, Keyboard, Gmail apod. vyčlenila z operačního systému a nabízí je přes Play Store. Aktualizaci jádra, aplikací a služeb na něj těsně nabalených však musí i nadále provádět výrobce. (A často ještě schvalovat operátor.)

Čtětě také: Android L po dni používání: plynulé animace, nový design i delší výdrž

V praxi to znamená, že pokud si koupíte telefon s Androidem 4.4, ale výrobce se nebude obtěžovat jej aktualizovat na Android L, Google vám zalepí bezpečnostní díry a aktualizuje vybrané aplikace. Zůstanete však ochuzeni o výhody Androidu L, jako je rychlejší běh aplikací, úspornější režim slibující delší výdrž, vylepšené notifikace nebo nový vzhled.

CS24

Finální Android L by měl mimochodem rovněž být představen v polovině října, ale Android Authority mluví o veřejné dostupnosti od 1. listopadu. To se nevylučuje. Google loni začal prodávat Nexus 5 s KitKatem, ale starší Nexusy získaly aktualizaci až o pár týdnů později. A název? L by podle interního značení mohl odkazovat na dezert Lemon Meringue Pie. Pokud však pokračuje spolupráce s Nestlé, tak bychom se po KitKatu mohli dočkat třeba Lionu.

Zdroj: Android Police, Android Authority, The Information