Hlavní navigace

Seriály ve 4k zamířily na torrenty. Jedná se ale o pořádné macky

30. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Netroufám si hodnotit nástup 4k do našich obýváků, televizory se však prodávají, monitory k počítačům zrovna tak. I když tato zařízení začínají být pro stále více lidí cenově dostupná, můžete narazit na další problém, a sice že si na nich nemáte co pustit. Obsah bude přibývat. Např. Netflix začal točit nové seriály v rozlišení 4k už před nějakou dobou. Spolu s tím se ovšem rozbouřila pirátská scéna, která by se rovněž ráda k obsahu ve 4k dostala.

„První krev“ byla prolita v srpnu, kdy se pirátům podařilo prolomit ochranu Netflixu a získat první epizodu Breaking Bad. Zásluhu na vydání si připsala grupa iON. Tento díl naznačil, jak objemné může být video ve 4k, pokud jste nad tím dosud nepřemýšleli. Zabral 17,73 GB místa. Kdo bude chtít pirátit a video uchovávat, bude si muset pořídit nové objemné disky.

Marvel's Jessica Jones

Buď jak buď, streamy chrání HDCP 2.2, o němž si někteří mysleli, že je neprolomitelné. Jak ale víme, žádná ochrana není neprolomitelná a pirátská komunita to znovu nějak dokázala. TorrentFreak informuje o tom, že se na torrentech předpár dny objevila celá první sezóna Jessicy Jones od Netflixu, ale také seriály jako The Man in the High Castle, Edge, Good Girls Revolt, Highston, One Mississippi a Patriot, které pro změnu produkuje Amazon.

 

Obsah ve 4k je dostupný už několik dní. To, že je k dispozici jako video z Netflixu, tak Amazonu, naznačuje, že se nejedná o ojedinělý pokus, ale piráti našli nějakou stabilní cestu, jak video získávat. Zatím se ale nezdá, že by 4k mělo být zárukou kvality. Jessica Jones podle raných testů nenabízí bůhvíjak kvalitní obraz. Podle TorrentFreaku za to může pravděpodobně už nízká kvalita samotného masteru.

CS24

To ale piráty neodrazí, kvalita nebude ostatně vždycky špatná. Jde každopádně o solidní výkon, protože jeden díl seriálu má v originální stažené podobě dost přes 100 GB. (Vy si ovšem stáhnete několikrát menší rip.) Překonání ochrany je věc další. TorrentFreak píše, že zdrojem budou pravděpodobně zařízení Amazon Fire TV a Roku 4K. Ty totiž využívají slabší ochranu HDCP 1.4b.

Zdroj: TorrentFreak 1 | 2