Hlavní navigace

Šest jader a spotřeba 40 wattů

31. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

V segmentu serverů se kromě nákladů pořizovacích počítá také s náklady provozními, a proto se výrobci procesorů předhánějí, kdo nabídne vyšší výkon (případně větší počet jader) s nižší wattáží. AMD dnes prostřednictvím tiskové zprávy na svých stránkách oficiálně vydalo Opteron 2419 EE. Jeho specifikace v kostce: šest jader, frekvence 1,8 GHz, ACP* 40 wattů. Chlubí se podporou technologií AMD-V a AMD-P, z toho první znamená virtualizaci a druhé soubor šetřicích funkcí.

*) Average CPU Power, neboli průměrná spotřeba procesoru v zátěži. Tento údaj vymyslelo AMD jako spravedlivější způsob měření spotřeby. TDP totiž předpokládá plné vytížení všech částí čipu, a to v praxi málokdy nastává. Máme však podezření, že ve skutečnosti je to marketingový trik, aby se Opterony zdály být úspornější. Koneckonců má ACP počátky v době prvních 65nm čtyřjader Barcelona, nechvalně proslulých nízkým frekvenčním stropem a vysokou spotřebou…

MMF24

Novinka je samozřejmě postavena na 45nm jádře Istanbul a pasuje do socketu F, tedy LGA 1207. Jeho jediným soupeřem je zatím už rok starý šestijádrový Xeon Dunnington, který Intel vyrábí 65nm technologií. Nejpozději do konce roku ale Intel vyrukuje s hexa-core čipem vyráběným zbrusu novým 32nm postupem (krycí název Gulftown) a rekord v poměru výkon/watt dost možná opět změní majitele.

Zdroj: AMD

Autor článku