Hlavní navigace

Šest stupňů odloučení padlo, mezi vámi a Eminemem je řetězec čtyř lidí

28. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mezi nejznámější patří experiment amerického psychologa Stanleyho Milgrama, který v roce 1967 napsal velké množství dopisů, které rozdal svým známým, a ti museli dále přes své známé dopis předat jeho příteli v Bostonu. Průměrný počet předání dopisu, než se dostal k příjemci, byl 6.

V dnešní době sociálních sítí se podobné výzkumy dají provádět mnohem jednodušeji –  Facebook má k dispozici dostatečně velký vzorek uživatelů – 721 milionů aktivních uživatelů – to je více než 10 % celosvětové populace, kteří jsou navzájem propojeni sítí 69 miliard vzájemných přátelství. Facebook tak provedl podobný experiment pomocí speciálního algoritmu.

Výsledek je takový, že více než 99 % uživatelů je propojeno řetězem navzájem pěti znajících se lidí, u 92 % uživatelů je řetěz dokonce ze čtyřech lidí. Čím víc lidí Facebook používá, tím více jsou jednotliví uživatelé navzájem propojeni. Zatímco v roce 2008 byl mezi dvěma různými uživateli Facebooku řetěz průměrně 4,28 osoby, nyní je to jen 3,74. Pokud se omezíme na jednotlivé země, čísla jsou ještě menší – většina uživatelů je navzájem propojena řetězcem tří lidí, kteří se navzájem znají.

Další část studie nám říká, kolik má průměrný uživatel Facebooku přidaných přátel. Přibližně 10 % uživatelů má méně než 10 přátel, 20 % uživatelů do 25 přátel, největší část uživatelů – 50 % – má kolem stovky přátel, průměr počtu přátel pro jednoho uživatele je ale i tak 190.

Facebook

Ze statistiky vychází i další zajímavá informace, že nejpočetnější věkovou skupinou přátel libovolného uživatele Facebooku jsou právě jeho vrstevníci – a to nezávisle na tom, jestli je danému člověku 20 nebo 60.

Facebook

CS24

Studie pochopitelně nebere v úvahu, jestli facebookové přátele opravdu znáte. Ale pokud jste s nimi virtuálně spojení, očekává se to (nebudete sdílet osobní informace s úplně cizími lidmi). A kdyby vás zajímalo, proč je v nadpisu zrovna Eminem, tak je to proto, že má nejpopulárnější stránku ze všech celebrit na Facebooku.

Zdroj: Facebook