Hlavní navigace

Šestero řemesel, jediný počítač - co všechno může váš stroj umět?

19. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Počítače již dnes nejsou limitovány funkcionalitou, ale hlavně lidskou představivostí. Díky vysokému výkonu a univerzálně stanoveným standardům dnes můžete s počítačem dělat v podstatě cokoli. Stačí mít vhodné programové vybavení, v některých případech také potřebné hardwarové doplňky a PC se může proměnit v mnoho užitečných přístrojů. Musíte ale vědět, jak na to.

Chce to trochu výkonu

Pokud chcete potenciál počítače využít opravdu naplno, musí váš stroj disponovat nějakým hrubým výkonem. Užitečným pomocníkem se může v některých případech stát i stará 486, opravdové možnosti ale nabídne až moderní PC s vícejádrovým procesorem, dostatkem paměti a místa na disku, hodí se také výkonná grafická karta a samozřejmě dostatek všemožných konektorů.

K některým účelům ale poslouží i méně nabušené stroje, pro specializované využití se perfektně hodí mašinky, které možná ani za počítače nepovažujete, ale z hlediska technologického jimi zcela jistě jsou. Tím máme namysli chytré telefony, tablety nebo netbooky. Jejich alternativnímu využit se věnuje rámeček Malé počítače.

1. Domácí kino

Již od té doby, co počítači výkonově zvládly přehrát video je nadšenci začali používat ke sledování filmů. Kvalita byla z počátku nevalná. Malé CRT obrazovky, slabé reproduktory a hlavně výrazně komprimované filmy - to byla kombinace jen pro silné povahy. S postupem času ale začaly být počítače pro multimédia čím dál vhodnější a dnes může PC zastávat roli špičkového domácího kina. Výhodou je modularita a rozšířitelnost a široká funkcionalita obslužného software.

 

Praví počítačoví šílenci uznávají jen domácí kino, jehož srdcem je HTPC

Praví počítačoví šílenci uznávají jen domácí kino, jehož srdcem je HTPC

 

Pokud si chcete postavit kino opravdu na míru, můžete v případě PC začít úplně od podlahy. Zvolíte si vhodnou skříň do obýváku s dálkovým ovladače, vyberete tiché komponenty a účinné chlazení. Stroj vybavíte velkým diskovým polem pro vaše multimédia, přidáte výkonný procesor a grafiku pro akceleraci nejnáročnějšího videa. Dokoupíte Blu-ray mechaniku, nezapomenete na televizní nebo satelitní tuner. Chce to samozřejmě i špičkovou zvukovou kartu pro připojení k Hi-Fi soustavě, s velkou plochou obrazovkou nebo projektorem se v takovémto projektu také počítá. Takový stroj nejlépe vybavíte speciálním operačním systémem pro domácí kino (XMBC, Boxee) nebo využijete Windows Media Center předinstalovaný v Sedmičkách.

 

extrainfo
periferie dálkový ovladač, Hi-Fi audio sestava, televize nebo projektor
software multimediální centrum (XBMC, Boxee, Windows Media Center)
výkon star5star5star5star5
specifický hardware HTPC skříň, tiché chlazení, kvalitní zvuková karta s digitálním výstupem, TV tuner

2. Herní konzole

Počítače sloužily ke hraní odedávna. V případě intenzivního pařanství ale jejich roli ve většině žánrů přebraly herní konzole - zejména Xbox a Playstation. I počítač ale stále můžete proměnit v herní konzoli, oproti jednoúčelovým krabičkám bude mít v lecčems navrch.

 

Opravdový kokpit pro virtuální piloty - to vám konzole nenabídnou

Opravdový kokpit pro virtuální piloty - to vám konzole nenabídnot

 

U herního počítače je samozřejmě nejdůležitější hrubý výkon. Musíte mít silný vícejádrový procesor a nejnovější grafickou kartu v hodnot mnoha tisíc. Pomůže také dostatek operační paměti a rychlý pevný disk. Takový stroj vám ve hrách zajistí takové detaily, o kterých si mohou nechat herní konzole jen zdát. Limitem je dnes 30" monitor s rozlišením 2 560 × 1 600 obrazových bodů. To je oproti běžné televizi s HD ready (1 366 × 768) opravdu velký rozdíl. Některé hry se sice pro PC nevydávají, většinu si však můžete užít daleko lépe. Na strategie, RPG a pravověrné střílečky je nejlepší klávesnice a myš. Pro ostatní hry je tu kvalitní příslušenství. K počítači si můžete dokoupit gamepad, volant nebo joysitck - pro opravdové nadšence do leteckých simulátorů existuje celá sada ovladačů, kterými si můžete nasimulovat kokpit. Na popularitu pohybových ovladačů ke konzolím (Nintentdo Wii, Sony Move, Microsoft Kinect) zareagoval Asus se svým senzorem pro PC. Bohužel se však neobjevilo dostatek her, který by tento ovladač podporovalo.

 

extrainfo
periferie monitor s vysokým rozlišením, volant, gamepad, joystick, letecké ovladače
software

počítačové hry

výkon star5star5star5star5star5
specifický hardware výkonná grafika a procesor, rychlý disk, hodně operační paměti

3. Domácí bezpečnostní systém

Váš počítač může sloužit jako bezpečnostní cetrála. Nezbytným doplňkem jsou v tomto případě IP kamery, jejichž ceny jsou dnes již velmi přijatelné. Za pár tisíc dokonce pořídíte modely, se kterými se můžete "rozhlížet". Servomotorky s dálkovým ovládáním dokáží doslova kouzla. K instalaci kamer potřebujete mít síť, pro správu je zase potřeba počítač - kamery však mohou záznam ukládat i do vlastní paměti (typicky na SD kartu) na NAS v místní sítě a nebo ho také vysílat do internetu.

 

IP kameru s Wi-Fi, infra lampou a dálkovým otáčením pořídíte již za dva a půl tisíce

IP kameru s Wi-Fi, infra lampou a dálkovým otáčením pořídíte již za dva a půl tisíce

 

K vhodně nakonfigurované domácí kameře můžete přistupovat třeba i z práce nebo z chytrého telefonu s mobilním internetem. Kamera může posílat upozornění, když zaznamená pohyb, záznamových jednotek samozřejmě můžete mít několik - výrobce většinou nabízí i software pro jejich hromadnou správu. Váš monitor se pak promění v terminál s mnoha obrazovkami z různých míst - jako v kriminálním filmu. Pro pokročilé uživatele dnes existují i další čidla, případně možnost ovládat přes počítač (tedy i vzdáleně) bezpečnostní rolety a zámky.

 

extrainfo
periferie IP kamery, čidla, další síťově ovládaná zařízení
software obslužný software pro IP kamery, aplikace do chytrých telefonů
výkon star5star5
specifický hardware domácí síť

Domácí kino, herní konzole, zabezpečení

Pro dobro lidstva, server, hudební nástroj

4. Pro dobro lidstva

Ať už máte jakkoli výkoný počítač, jeho výpočetní výkon není zanedbatelný. Tedy alespoň v případě, že takto uvažuje dostatek lidí. Pokud chcete se svým počítačem udělat něco dobrého a nesobeckého, můžete jeho výpočetní sílu věnovat jednomu z projektů, který využívá právě kombinovaný výkon počítačů z různých koutů světa. Stačí si nainstalovat potřebný software a mít připojení k internetu. V momentě, kdy na počítači nepracujete nebo nehrajete, můžete spustit výpočty - pokud vás netrápí účty za elektřinu, můžete počítač nechávat běžet celou noc.

 

Mezi nejznámější projekty využívající distribuovaných počítačů patří Folding@Home, který se zaměřuje na výzkum Alzheimerovy a Pa

Mezi nejznámější projekty využívající distribuovaných počítačů patří Folding@Home, který se zaměřuje na výzkum Alzheimerovy choroby

 

Mezi nejznámější patří Folding@Home, který simuluje skladbu různých proteinů, za účelem porozumění procesům, které probíhají v lidském mozku při Alzheimerově a Parkinsonově chorobě. V rámci různých dalších projektů můžete pomáhat prohledávat vzdálený vesmír a pátrat po inteligentním životu (SETI@Home), hledat lék na AIDS (FightAIDS@Home), simulovat dopady globálního oteplování (Climateprediction.net), hledat největší pročíslo (GIMPS) a mnoho dalších užitečných věcí.

 

výkon

extrainfo
periferie -
software program pro distribuované výpočty
výkon star5star5star5star5
specifický hardware výkonný procesor, výkonný grafická karta, připojeni k internetu

5. NAS, server a FTP

Mnoho uživatelů si dnes kupuje NAS servery a my je v tom podporujeme. Zálohování je nutnost, jakmile navíc jednou okusíte pohodlí spojené se síťovým diskem, nebudete chtít jinak. Někdo ale nemá na investici do NASu potřebné prostředky, jinému nevyhovují běžné NASy kvůli nízkým přenosovým rychlostem či omezené funkcionalitě.

Server ale můžete snadno vyrobit ze svého počítače. Stačí k tomu jen vhodná softwarová výbava. Složky se dají sdílet i normálně ve Windows - doinstalováním vhodných doplňku (např. CesarFTP, OpenVPN) můžete dodat oknům také další funkcionalitu. FTP server je ideálním varianta, jak zpřístupnit větší data na internetu, VPN pak zase vytváří bezpečný tunel skrz internet k vaší vnitřní síti. Pohodlným (a ne příliš nákladným) řešením pro domácnost je např. Windows Home Server, systém, který má většinu serverových funkcí přímo v sobě. Bezplatnou variantou jsou pak různé linuxové distribuce, které jsou přímo pro toto použití připraveny (FreeNAS, CentOS, SME Server). Na pokročilém domácím serveru si také můžete provozovat hosting webových stránek.

 

Na každém serveru s důležitými daty by měl být minimálně RAID 1 povinností

Na každém serveru s důležitými daty by měl být minimálně RAID 1 povinností

 

Nepodceňujte ale ani hardwarovou stránku. Pokud budete mít na server vyšší nároky, je potřeba mít rozumně výkonný procesor, gigabitovou síťovou kartu a samozřejmě spolehlivé disky s velkou kapacitou. Budete-li mít na serveru důležitá data, je nezbytná konfigurace RAID 1 (zrcadlení), při níž se data ukládají na dva disky zároveň. Dobré je také provádět přírůstkovou zálohu na další, nezávislé úložiště.

 

extrainfo
periferie kvalitní připojení k internetu
software program pro FTP, VPN, speciální operační systém
výkon star5star5star5
specifický hardware gigabitová síťová karta, diskové pole (RAID 1)

6. Hudbě je přáno

Nahrávací studia jsou většinou naplněna pohádkově drahými přístroji, které smějí obsluhovat pouze školení zvukový inženýři. Hodina strávená v takovém studiu pak stojí nemalý peníz. Amatérští a nezávislí muzikanti ale mají díky počítačovým technologiím jiné možnosti. Za relativně dostupnou cenu si dnes mohou postavit nahrávací studio a to v kvalitě, která dříve příslušela jen profesionálům.

 

Domácí nahrávací studio se dnes dá vybavit za velmi rozumnou cenu

Domácí nahrávací studio se dnes dá vybavit za velmi rozumnou cenu

 

Kromě profesionálních nahrávacích programů (např. Sonar Studio) existuje také několik povedených freewarových projektů (nejznámější Audacity), pokud máte počítač Apple máte úplně vyhráno, protože si můžete velmi levně pořídit špičkový Garage Band. Samotné hudební nástroje a mikrofony si již budete muset koupit normálně - v dnešní době však existuje dostatek levných USB variant, případně se dá za rozumný obnos pořídit externí zvuková karta, kterou zapojíte do USB. Do ní pak můžete zapojit vaše nástroje a mikrofony - i v domácích podmínkách získáte poměrně vysokou kvalitu nahrávky. Počítač samotný ale může fungovat jako hudební nástroj - programů k tvorbě hudby je ohromné množství a to jak těch profesionálních, placených, tak i volně dostupných.

KL24

 

extrainfo
periferie

USB nástroje, externí zvuková karta

software

nahrávací a mixáží software

výkon star5star5
specifický hardware

kvalitní zvuková kart

Byl pro vás článek přínosný?