Hlavní navigace

Šestijádra Coffee Lake potřebují nové desky. Podle ASRocku není kompatibilní ani Z270

3. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden jsme publikovali parametry šestijádrových procesorů Coffee Lake, které Intel chystal na příští rok, ale nakonec je patrně i pod vlivem kladného přijetí šesti a osmijader Ryzen má uvést ještě během tohoto léta nebo podzimu. Šestijádra v mainstreamové (a tím dostupné) platformě LGA 1151 budou v nabídce Intelu bez přehánění revoluční a tak je asi řada z vás docela vyhlíží. Bohužel nyní přicházejí špatné zprávy ohledně toho, zda na ně budete moci upgradovat své stávající počítače s deskami LGA 1151, nebo bude nutné kupovat nové.

Tyto dohady už před časem povstaly z toho, že Intel pro procesory Coffee Lake chystá novou čipovovu sadu Z370, která však nemá mít prakticky nic nového, neboť novinky třístovkové řady čipových sad (Wi-Fi, nativní USB 3.1) ještě v době uvedení nebudou hotové. A tento čipset Z370 má dokonce být po pár měsících nahrazen aktualizací Z390, která je doplní. Normálně by dávalo smysl takový uspěchaný Z370 neuvádět, počkat a prozatím Coffee Lake párovat se stávajícími deskami s čipsetem Z270 – pokud ovšem nenastalo to, že jsou šestijádra se staršími čipsety a deskami nekompatibilní.

Nyní to bohužel vypadá, že se tato možnost začíná potvrzovat. Trošku překvapivě se vyjádření na toto téma objevilo na oficiálním Twitterovém účtu ASRocku. Jeden z čtyř hlavních výrobců základních desek tam sdělil, že „Ne, Coffee Lake není kompatibilní s deskami série 200,“ přičemž sérií 200 se míní ty s letošními čipovými sadami Z270, B250 a tak dále. Pokud nemají být podporovány tyto, pak patrně nová CPU nepoběží ani na deskách s čipsety Z170, B150, H110 a H170.

ASRock na Twitteru ke kompatibilitě Coffee Lake s dnešními deskami ASRock na Twitteru ke kompatibilitě Coffee Lake s dnešními deskami

Otázka, na kterou zástupce ASRocku odpovídal, zněla jen na jednu konkrétní základní desku (Z270 Supercarrier), takže je nečekané, že odpověď byla takto obecná. Formulace je dost konkrétní a nezdá se, že by v ní bylo místo na nějaké nuance. Vypadá to bohužel, že si je tímto sdělením ASRock docela jistý.

KL24

Toto oznámení není první zvěstí, podle které mají současné desky s procesory Coffee Lake smůlu. Jde ale o indicii zatím nejpádnější, jelikož pokud toto sdělí výrobce desek, pak je značná pravděpodobnost, že se „hrozba“ splní. ASRock je přitom poměrně podnikavý a třeba loňská epizoda s přetaktováváním zamčených procesorů Skylake ukazuje, že je ochoten se tu a tam Intelu vzepřít.

Jaké jsou za přerušením kompatibility technické důvody, není známo. V databázích jako SiSoft Sandra se sice objevily nějaké známky toho, že jsou vzorky Coffee Lake testovány v referenčních deskách pro Kaby Lake, to ale nemusí znamenat, že jsou CPU kompatibilní zcela. Je možné, že došlo k nějaké změně nároků na napájení (což byl faktor například u přerušení kompatibility na platformách FM1 a FM2 u AMD). Ačkoliv asi bude panovat podezření, že zde je o umělé rozhodnutí, jehož cílem je prodat více nových čipových sad (a desek ze strany jejich výrobců), nemůžeme to vědět jistě. Je možné, že se při ověřování vyskytly nějaké reálné problémy, kvůli kterým opatrný Intel raději upgrade desek s první a druhou generací čipsetu neposvětil.

Byl pro vás článek přínosný?