Hlavní navigace

Šestijádrové Intely oficiálně

18. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Avizované šestijádrové procesory Intel (Dunnington) začnou pronikat do podnikových počítačů. Podle tiskové zprávy Intelu už se s nimi podařilo překonat nějaké světové rekordy v mému konzumentskému povědomí méně známých či neznámých benchmarcích.*

Mě na nových Xeonech spíše zajímá fakt, že se jedná o první procesory architektury Intel Core 2, které mají více než dvě jádra nativně, tedy ne jako dva (či tři) dvoujádrové procesory na jednom se sdílenou L2 cache. Koneckonců díky tiskové zprávě Intelu si můžete vychutnat fotku jádra, jež monolitický návrh potvrzuje. Dobré parametry TDP, jež uvidíte níže, pak trochu dávají prostor ke spekulacím o nějakých úsporných nativních čtyřjádrech vycházejících ještě z Core 2 pro desktop, Intel ale zřejmě už všechny síly vrhne na Nehalem.

Xeony série 7400 se vyrábějí stejným výrobním procesem jako desktopové a notebookové procesory rodiny Penryn, tedy 45nm High-K. Nejvyšší modely mají 16MB sdílenou L3 cache, na 2,66 GHz taktovaný šestijádrový Dunnington má TDP stanoveno na 130 W. 2,13GHz šestijádro s 12 MB L3 cache však už jen 65 W, čtyřjádro se stejnými parametry dokonce jen 50 W. Přehled modelů ukazuje tabulka pocházející z produktového letáku Intel k novým procesorům.

Intel u Dunningtonu zapracoval dále i na virtualizaci a uvedl technologii Intel Virtualization Technology (VT) FlexMigration, cituji: „FlexMigration umožňuje migraci virtuálních počítačů mezi platformami založenými na předchozí, současné i budoucí generaci mikroarchitektury Core. Chrání tak investice správců, kteří chtějí vytvořit fond virtualizovaných systémů a využívat jej k zajištění převzetí služeb při náhlém selhání, zotavení po havárii, vyrovnávání zatížení a k optimalizaci údržby a odstávek serverů.“

Ceny procesorů řady Xeon 7000 se pohybují v rozmezí 856 až 2729 USD (při objednání 1000 kusů).

* ... Procesory řady Intel® Xeon® 7400 už stihly překonat světové rekordy v kategorii čtyřprocesorových a osmiprocesorových systémů, a to hned v několika prestižních testech v oborech virtualizace, databází, podnikových informačních systémů a on-line obchodování. Společnost IBM po rekordním výsledku 1,2 milionu tpmC, kterého dosáhla její osmiprocesorová platforma System x* 3950 M2, pokračovala testováním serveru System x* 3850 M2. Tomu se podařilo překonat nejlepší výkon mezi čtyřprocesorovými servery výkonem 684 508 tpmC v testu TPC*-C, který měří databázový výkon v prostředí pro on-line zpracování transakcí.

CS24

Server HP ProLiant DL580 G5 výsledkem 5155 SD-Users vytvořil světový rekord ve srovnávacím testu SAP-SD, který hodnotí výkon serveru v prodejních a distribučních funkcích softwarového balíku SAP. V testu SPECint*_rate2006, který měří výkonovou kapacitu systému pro celočíselné výpočty, dosáhl server Fujitsu-Siemens PRIMERGY* RX600 S4 výsledného skóre 291 a stanovil tím nový rekord. I v jiných testech, které jsou relevantní pro podniková prostředí, bylo překonáno několik dalších rekordů.

Více na www.intel.com/xeon či přímo v produktovém letáku (PDF)

Autor článku