Hlavní navigace

Šestkrát a dost! Internetoví provideři si posvítí na P2P sdíleče

25. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zákazníci amerických poskytovatelů internetového připojení (konkrétně AT&T, Cablevision, Comcast, Time Warner Cable a Verizon), kteří zároveň holdují bittorrentovému stahování, by si měli začít dávat pozor na to, co stahují. Těchto pět firem totiž patří mezi partnery Center for Copyright Information (CCI). To je organizace, kterou si Motion Picture Association of America (MPAA) a Recording Industry Association of America (RIAA) založily, aby jejím prostřednictvím uživatele v případě nutnosti informovaly, že porušují autorský zákon.

Nyní startují systém, jehož koncept by se dal shrnout slovy „šestkrát a dost“ – CCI bude prostřednictvím výše zmíněných providerů každému, kdo něco stáhne, varovně klepat na rameno. Když se nad sebou ani po šesti (nebo v některých případech i pěti) varováních uživatel nezamyslí, přijde trest.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Spolupracující poskytovatelé internetového připojení momentálně rozjíždějí celý ten systém,“ říká výkonná ředitelka CCI Jill Lesserová. „Prakticky to bude vypadat tak, že držitelé autorských práv se v případě podezření na porušení copyrightu obrátí na providera a ten pak předá varování zákazníkovi.

Copyright Alert System chce podle prezentačního videa především vychovávat. CCI ale zatím nemá jasno, co se stane s těmi, kdo budou přátelská varování ignorovat. Záleží to na providerech. Naznačené tresty se různí, jedna firma hovoří o zpomalení rychlosti internetového připojení, jiná o blokování vybraných stránek, další o blokování internetového brouzdání vůbec. Žádná z pěti společností ovšem nehodlá odpojovat hříšníky od internetu.

Každá z nich je ovšem může předhodit k soudu. „Po pátém varování může majitel autorských práv zakročit proti danému uživateli a soudním příkazem vymáhat na naší společnosti osobní informace nutné pro soudní přelíčení,“ potvrzuje AT&T v oficiálním vyjádření, že obavy odpůrců varovného vzdělávacího systému rozhodně nejsou liché. Jak nebezpečný Copyright Alert System je, se ale ukáže až časem.

 

KL24

Zdroj: Torrent Freak

Byl pro vás článek přínosný?