Hlavní navigace

SetteMaxer: první tweakovač pro Windows 7

1. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tweakovací programy jsou mezi uživateli značně oblíbené, byť se poměrně často stává, že si kvůli jejich použití uživatelé často poškodí systém tak, že jej není možné dále používat bez problémů. Příčiny těchto problémů by se daly rozdělit do dvou skupin:

  • chyba programu
  • nepozornost uživatele

Špatné zásahy do registru Windows (což je podstata tweaků) vlivem chyby v tweakovacím programu se občas stávají u méně známých freewarových nástrojů, které jejich tvůrce postavil tzv. na koleně bez řádného otestování. Daleko více problémů způsobených tweakováním je zaviněno nepozorností uživatelů, kteří nečtou, co jim program sděluje, kombinují spolu různá nastavení z různých programů a podobně.

Důrazně doporučuji provést zálohu dat před jakýmkoli tweakováním nebo i zdánlivě nevinným zásahem do systému. K zálohování systému můžete využít například Acronis True Image Home 2009, o kterém jsme se zde nedávno zmiňovali.

SetteMaxer první tweaker pro Windows 7

Jak se dalo předpokládat, ani Windows 7 se nevyhnou zásahům optimalizujícím jejich výchozí nastavení, které vývojáři z Microsoftu z různých důvodů považují za ideální kompromis. Jedním z prvních tweakovacích nástrojů, které se objevily, je jednoduchý freewarový prográmek  SetteMaxer.

SetteMaxer vám nabídne jednoduché okno, ve kterém můžete ovlivnit 12 vlastností Windows 7. V podstatě všechna nabízená nastavení lze provést i ručně úpravu hodnot v registru. Použití SetteMaxeru je jednodušší, musíte však počítat s tím, že pak nebudete vědět, jaká hodnota byla v registru před jeho úpravou.

Jednotlivé úpravy, které SetteMaxer nabízí, vám přiblíží jejich následující přehled:

Optimize Menu Show Delay - rychlost zobrazení menu

Tato volba nastaví nulové zpoždění pro zobrazení nabídek menu. Přijdete tak o doprovodný efekt, ale práce bude o malinko rychlejší.

Optimize Wait to Kill Services Timeout - rychlejší vypínání a restarty

Nastavením uvedené hodnoty na 1000 milisekund (čili jednu sekundu) zkrátí SetteMaxer dobu čekání Windows na vypnutí nereagujících služeb (tisky, databáze...) a zrychlí tak vypínání nebo restarty systému.

Optimize Wait to Kill Applications Timeout - rychlejší vypínání a restarty po druhé

Další nastavení, kterým se SetteMaxer snaží zrychlit vypínání systému, je podobné jako to předchozí. V tomto případě se však na jednu sekundu upraví čekání na nereagující aplikace.

Optimize Application Response Timeout - rychlost reakce aplikací

Zkrácením nastavené doby, po které systém považuje aplikaci za nereagující, docílíte jejího rychlejšího vypnutí a opětovného spuštění v případě, že zamrzne.

Enable Auto End Tasks - ukončete vše naráz

Tímto nastavením umožníte systému vypnout všechny aplikace najednou v případě, že je vznesen požadavek na vypnutí, odhlášení nebo restart systému.

Enable Desktop Composition - Aero i na slabších počítačích

Tato volba by měla systém přimět k ignorování nízkých indexů uživatelských zkušeností, čili Windows Experience Index, a umožnit tak zapnutí grafického rozhraní Aero i na počítačích s nižším výkonem.

Disable AutoReboot on Crash - restarty po pádu

Vypnutím automatického restartu po pádu systému se můžete pokusit zachránit rozpracované dokumenty nebo rozehrané hry, pokud pád systému není takový, že jej zcela zablokuje. I v nejhorším případě je tato volba užitečná - na displeji zůstane zobrazeno chybové hlášení, které můžete použít k identifikaci problému.

Disable Task Scheduler - správce úloh

Vypnete-li touto volbou Správce úloh, pak tím asi nic zvláštního nezískáte, nicméně SetteMaxer vám to umožňuje.

Disable Remote Registry Access - vzdálený přístup k registru

Možnost vzdáleně přistupovat k údajům v registru Windows je užitečná pro správce počítačových sítí. Pokud však máte strach o soukromí a bojíte se napadení počítače, pak vzdálený přístup k registru nastavením této volby vypněte.

Disable User Access Control - vypínáme UAC

User Account Control, neboli řízení uživatelských účtů, je ve Windows 7 oproti Windows Vista méně otravné, nicméně pokud vás přesto obtěžují jeho projevy, pak si jej vypněte. Upozorňuji, že vypnutí UAC představuje potenciální bezpečnostní problém. Čtěte také Jak vypnout UAC ve Windows Vista.

Disable Windows Defender - vypnutí ochrany před spywarem

Windows Defender je jednoduchý program sloužící k ochraně počítače před některými druhy škodlivých programů. Nenahrazuje antivirový program, takže pokud dáte přednost antiviru, můžete jej vypnout. Není snad třeba připomínat, že i takové nastavení může představovat potenciální otevřené dveře pro internetové útočníky.

Fix Settings for Windows Live Messenger - oprava pro kecálka

KL24

Poslední úpravou se SetteMaxer pokusí upravit nastavení tak, aby komunikační program Windows Live Messenger neměl problémy s přihlašováním v případě, že jste připojeni za proxy serverem.

SetteMaxer si můžete stáhnout z adresy tevfikbinen.turkiye.it/Projects/SetteMaxer. Ještě jednou důrazně upozorňuji na vytvoření zálohy, pokud už Windows 7 používáte tzv. naostro. V komentářích se těším na vaše nápady, co byste ve Windows 7 vylepšili.

Byl pro vás článek přínosný?