Hlavní navigace

Severní Korea zlepší své internetové připojení. Druhý kabel do země vede z Ruska

4. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Internet v Severní Koreji existuje, akorát není přístupný většině obyvatel. Doposud byl závislý na jediné přípojce vedoucí z Číny (přes státní čínskou firmu China United Network Communications).

Nyní už má dvě. Před třemi dny jej zprovoznila ruská společnost TransTeleCom. Režimu se tím otevřela možnost alternativního připojení v případě problémů z čínské strany. Vzhledem k aktuálnímu napětí mezi Severní Koreou a Spojenými státy není takový scénář nereálný. Případná sankce typu odstřižení od světového internetu by teď byla mnohem těžší a možná i neproveditelná.

CS24

Některé zdroje hovoří o dlouhotrvajícím útoku DDoS proti severokorejské vládě, který mohl být i jedním z důvodů vytvoření sekundárního připojení. Současné sankce však byly zaměřeny na suroviny a oficiálně nežádaly Čínu o omezení internetu. Navíc druhá linka do internetu už v Severní Koreji v minulosti byla, v roce 2012 fungovala přes satelit Intelsat.

Mapa ruského providera (www.ttk.ru) ukazuje připojení ve směru od Vladivostoku

Mimochodem, podle mapy podmořských kabelů se nejbližší rychlé přípojky nacházejí v Jižní Korei v Pusanu, čínském Čching-tao a ve Vladivostoku (ten je zároveň nejrychlejší s kapacitou až 60 TB/s). Rychlost připojení Severní Koreje není známá, ale nyní bude proti dřívějšku zhruba dvojnásobná. Internetové kavárny v Pchjongjangu si tak mohou oddechnout a vzhledem k počtu uživatelů zřejmě nemusí ani aplikovat FUP.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.