Hlavní navigace

Seznam.cz vydal „lištičku“ pro Chrome. Váš prohlížeč byl beztak zbytečně hubený

22. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud máte Chrome rádi, pravděpodobně to bude pro jeho úsporné a nekomplikované uživatelské prostředí. Ne všechno je v tomto prohlížeči dokonalé (jenže dokonalé není stejně nikdy nic), ale jednoduchost se stala symbolem, který následují ostatní výrobci prohlížečů. Na první pohled se zdá, že toto český Seznam nepochopil. Další lišta s nástroji je ve většině případů něco, co nechcete. Původní myšlenka Chromu se pak ztrácí a vy v uživatelském prostředí bojujete něčím cizím, co v něm prostě být nemá. Ačkoliv se ale Seznam tváří, že vydal lištičku, není to ta verze, co znáte z jiných prohlížečů.

Na svém blogu se firma chvástá tím, že vydává lištičku, jenže když klepnete na odkaz k její instalaci, zjistíte, že jde o tři samostatně instalovatelné doplňky. Určitě si můžete oddechnout, že se vám do prohlížeče nebude Seznam vtírat plnohodnotnou nástrojovou lištou, avšak musíte se podivit, proč firma třem samostatným doplňkům říká lištička. Buď jak buď, minimálně upozorňování na příchozí zprávy oceníte, pokud Seznam E-mail používáte. Maličký kus softwaru vás bude upozorňovat také graficky, notifikační okénko se vysouvá tradičně v pravém dolním rohu obrazovky.

 

Dále si můžete prostor vedle adresního řádku obohatit tlačítkem pro snadný přístup na domácí stránku www.seznam.cz, případně funkcí pro překládání textů z cizích jazyků. První jmenovaná vám také radikálně pozmění přehled oblíbených stránek, který Opera pojmenovala jako Rychlý přístup. Dokonce si zde přečtete nejnovější zprávy, což zní zajímavě. Seznam na svém blogu nesprávně uvedl, že tlačítko pro přechod na seznam.cz supluje klasické tlačítko pro návrat na domovskou stránku, které v Chromu úplně chybí. Jenže ono v něm nechybí, jen už je ve výchozím stavu skryté. Chrome má rovněž vlastní systém pro překládání cizojazyčných stránek, který pokrývá vyšší počet jazyků než český Seznam.

Sada doplňků působí přinejmenším kontroverzně, protože povětšinou přináší funkce, které Chrome v jisté podobě již obsahuje. Navíc se to celé nazývá lištička a údajně to usnadňuje navigaci v prohlížeči. Až na užitečné upozorňování na e-maily ale tlačítko navigaci leda komplikuje, samotný Chrome jde jinou cestou. „Lištičku“ nicméně můžete stáhnout z http://software.seznam.cz/listicka?browser=chrome. A co si o ní myslíte vy?

CS24

 Instalace doplňku Příhlášení k účtu je nutné, aby upozorňování na příchozí zprávy fungovalo Tři doplňky tvoří lištičku 

Zdroj: Seznam Blog via Tisková zpráva