Hlavní navigace

Seznam představil jednodušší Email pro lamy. Je sexy

1. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to měsíc, kdy jste poprvé psali o novém jednodušším webmailu od Seznamu. Česká internetová jednička chtěla uvést takové prostředí, kterého se nezalekne ani naprostý začátečník. Tomu přizpůsobila vše. Od včerejška si už s novým motivem (nastavení zde) můžete hrát i vy.

Sázka na naprostou jednoduchost znamená, že uživatelům zůstanou skryté některé funkce. Nastavení je prostší, ztratily se štítky (složky zůstaly), zprávy už nemůžete řadit ani filtrovat. Prvky na stránce jsou mnohem větší, proto se na ni vejde mnohem méně informací. Ty, které zůstanou, jsou však větší a čitelnější. Razantně ubylo tlačítek. A každý si jistě všimne pozadí, které má připomínat starý papír.

Jak moc se nová a stará verze liší?

 

Doručená pošta

Pohled do složky s doručenou poštou je nejvýmluvnější. Zmizela asi třetina informací. Každá zpráva zabere hodně místa, přitom se zobrazí jen odesílatel a předmět, nikoliv začátek zprávy.

Doručená pošta (stará verze) Doručená pošta (nová verze)
Stará verze | nová verze

Otevřený e-mail

Obsah e-mailů se samozřejmě nezmění, ale prostředí kolem ano. Ztratil se levý panel se složkami, tlačítko pro označení spamu se zatoulalo do skrytého menu, ale archivace, přeposlání, odpověď nebo smazání zůstalo na svých místech. V novém prostředí zatím chybí reklama.

Otevřená zpráva (stará verze) Otevřená zpráva (nová verze)
Stará verze | nová verze

Editor zpráv

Seznam osekal i editor zpráv. Zůstalo jen jednoduché formátování a dva typy seznamů (číselný a odrážkový). Přílohy samozřejmě vložit můžete, v prostředí velmi dobře funguje i přetahování souborů z plochy.

Editor (stará verze) Editor (nová verze)
Stará verze | nová verze

Nastavení

Nastavení se snad ani nestavením nedá nazvat. Ovlivnit můžete jen jméno, podpis, složky, heslo a pak také schránku zrušit. Původní nastavení filtrů, štítků apod. ale naštěstí zůstane, o nic nepřijdete.

Nastavení (stará verze) Nastavení (nová verze)
Stará verze | nová verze

Motivy

Stejně jako u původního Emailu si můžete u nového vzhledu vybrat z několik motivů, které na papírové pozadí přidají hezký obrázek.

CS24

Různé barevné motivy
Různé barevné motivy

V nadpisu píšu, že je nový Email sexy. Myslím to vážně. Seznam vzdal souboj s Outlookem nebo Gmailem, pokročilé uživatele opravdu nemá čím nalákat. Nové prostředí se soustředí jen na začátečníky, a to mu jde velmi dobře. Na stránce zůstane jen to, co masy opravdu potřebují – čtení a jednoduché odpovědi. Samotné zprávy zvýrazňuje i fakt, že jejich bílá plocha opticky vystupuje z méně kontrastního pozadí. Kdybych měl babičce doporučit nějakou e-mailovou schránku, tak to bude rozhodně „papírový Seznam Email“. (Nijak tím přitom nepopírám, že základní motiv a funkce jsou nadále o několik tříd pozadu oproti velkým zahraničním freemailům.)